"Веднъж дадена добавка трудно се отнема, същото се отнася и за COVID добавките на медицинския персонал. Когато няма пациенти обаче, няма и пари, не само за увеличение, а по принцип". Така здравният икономист Аркади Шарков коментира пред БНР проблемите с финансирането на болниците и заплащането на медиците.  

"Бюджетът на касата е стабилен, но просто няма да се получи това обещано увеличение средно от 25% на определени клинични пътеки, а ще се получат 10% за определените лечебни заведения Това е един от основните казуси специално когато говорим за общинските болници. Този казус беше видим и ясен и преди кризата“, каза Аркади Шарков и обърна внимание, че има определени сигнали за промяна на финансирането им.

Той акцентира върху риска при подобен подход да се създаде неравнопоставеност между отделните лечебни заведения, които са равни пред закона и ако се получи финансиране за тях от страна на министерството или на общините, които са техен принципал, такава опасност е напълно реална.

Икономистът се спря и на темата ръста в цените на лекарствата.

"Рязко увеличение на цените не може да има, но казусът е друг. Компаниите, ако изпаднат в състояние на това продуктът им да се продава под себестойност, го изтеглят. Много от активните вещества се произвеждат в Китай и Индия, много от базовите съставки се произвеждат в Украйна и Русия. В момента сме свидетели на рязко покачване на цените на всички стоки, услуги и продукти, което няма как да заобиколи и лекарствена среда“, подчерта Аркади Шарков.

Той коментира и актуалната ситуация в здравния сектор след идването на служебното правителство.

По думите, в Министерството на здравеопазването нещата ще бъдат стабилни и не очакваме ненужни резки движения.

"Във всеки един момент, когато някой се предовери на политици или на политически субекти, макар и косвено да ги е създал, получава следната порция: неяснота и хаос в управлението впоследствие. Гражданите не трябва да вярват на политиците, но трябва да изискват от тях максимума, който могат да направят", каза Аркади Шарков.

Икономистът не спести и очакванията си за трудна есен и зима..

"Идват тежки и студени месеци", обобщи той.