Целесъобразно, морално и логично е да увеличим заплатите на работещите в общинските болници, но начинът, по който искат да го направим, е незаконосъобразен и абсурден. Това каза в интервю за БТА председателят на Националното сдружение на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

На 12 април 2022 г. Федерацията на синдикатите в здравеопазването към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), Медицинската федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора.

В анекса към Националния рамков договор, който беше подписан на 29 април т.г. между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса, е заложено от 1 август повишаване на основната начална заплата за лекар без специалност, за медицинска сестра и за санитар, съответно на две хиляди лева, 1500 лв. и 910 лв. В анекса цените на клиничните пътеки са увеличени средно с 25 на сто, като увеличението ще бъде получавано в болниците, които осигурят повишените възнаграждения. Ако болницата не достигне до новите нива на заплащане на персонала, ще работи при 15 на сто увеличение на цените на клинични пътеки вместо при 25 на сто.

Няколко болнични сдружения, включително и на общинските болници, обжалваха тези текстове и в началото на юли 2022 г. Върховният административен съд спря изпълнението им. Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване.

Много е добро решението да се повишат заплатите, много е закъсняло, но не е законосъобразен начинът, по който се извършва и предупредихме, че не може да се случи по този начин, каза още д-р Тотев. За да има повишаване на възнагражденията, трябва да има ресурс, който да бъде разпределен, което означава, че тези средства трябва да се дадат, за да ги дадем и ние на работещите, допълни той. При тези стойности на клиничните пътеки и лимитите, както и обемът дейност, извършван от лечебните заведения, не можем да вдигнем 200 процента заплатите на нашия персонал, добави д-р Тотев. Не ние, от общинските болници, оспорихме текстовете в съда, първи го направиха колегите от частните болници, в които се предполага, че ресурсът е по-голям, но и те осъзнаха, че не могат да увеличат заплатите по начина, който е заложен в анекса, каза още лекарят. По думите му към обжалването са се присъединили и областните болници.

В отговор на въпрос как някои болници успяха да повишат заплатите на работещите в тях д-р Тотев предположи, че „най-вероятно някой им е погасил дълговете“. В малките болници работим със социално слаби, с пенсионери или със здравнонеосигурени граждани, посочи той. При нас думите „доплащане“, „избор на екип“ и „заплащане на услуга“ са табу, допълни д-р Тотев.

Средната брутна заплата, получавана в условията на ковид пандемия, беше една, сега е друга, но е около две хил. лв., посочи още д-р Тотев. По думите му общинските болници дават за заплати на персонала си 80 - 100 процента от приходите си и въпреки това не могат да достигнат праговете по Колективния трудов договор, защото „са абсурдни“. Когато боравиш с ограничен финансов ресурс и даваш около 90 на сто от приходите за заплати, и те накарат двойно да вдигнеш заплатите, приходите ни ще трябва да се увеличат с близо два пъти, добави още той. Ние може да имаме клинични пътеки, увеличени и сто процента, но когато лимитът ни е увеличен с 10 процента, приходът може да се вдигне с 10-12 процента, посочи още д-р Тотев. По думите му сега в болницата, която управлява, около 200 хил. лв. се разпределят за заплати, но за да се достигнат нивата, заложени в КТД, ще са необходими около 370 хил. лв., които няма откъде да се осигурят, тъй като приходът на лечебното заведение е 220 хил. лв.

Предупредих, че трябваше да се направи анализ преди да се подпише КТД, каза още д-р Тотев. Има много обстоятелства – от субективен и обективен характер, които определят дали една болница е в добро състояние или не. Лесно е да се обещае, но когато поемеш ангажимент, е морално да го изпълниш, допълни д-р Тотев. Той каза още, че в сдружението не са били уведомени и поканени на срещата, която се състоя преди дни между представители на Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в Република България.

Тъй като в общинските болници не могат да достигнат заложените в КТД нива на възнаграждения, те ще получават приход по клиничните пътеки, увеличен с 15 на сто, а не със средно 25 на сто. В отговор на въпрос как ще процедират болниците д-р Тотев каза, че отново ще се стигне до съд. Защо да ме наказват, при положение, че сме спазили всички условия, а в същото време ни наказват, плащайки ни по-ниско, попита той. Ние, управителите, по закон нямаме право да увеличаваме средствата за заплати, ако дружеството не е финансово стабилно, но ще се принудим точно обратното да правим, каза още той.

На въпрос, свързан със задълженията на общинските болници, включително и просрочените, д-р Тотев посочи, че ако синдикатите бяха направили анализ на база на тези справки, щяха да разберат, че това, което искат сега, е невъзможно. Работещите за пореден път са излъгани и отвратени, мислят, че „ние сме дяволите, които не даваме пари“, добави той. Всичко, което получаваме от Касата, го даваме за заплати и пак не можем да достигнем до тия заветни основни заплати, които се заложиха в КТД, допълни д-р Тотев.

Когато едно лечебно заведение има 30-40 млн. лв. дълг и това задължение е погасено от държавата, тогава това лечебно заведение може да си позволи всичко, но когато то е принудено само да си погасява задълженията, няма да има тази свобода в избора, каза още д-р Тотев. Пациентите, които ние обслужваме, са възрастни, с множествена патология, като не малка част загубиха живота си по време на двете ковид години. От една страна този контингент намалява по естествени причини, а от друга - кадрите не искат да останат при нас, защото не можем да дадем високи заплати. Условията при нас не са атрактивни, не можем да осигурим забавления за младите хора. Има и ред други условия, които карат новозавършилите лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти да не идват тук, а и не малка част от тях отиват в чужбина, посочи още той.

Прогнозата на д-р Тотев за започналата нова ковид вълна и отражението й върху общинските болници е, че „държавата ще допусне поредната грешка“. Това не е прогноза, а е мнение на база натрупан опит, уточни той. Вече трябва да работим с пациенти, заразени с коронавирусната инфекция. Ние обаче не сме в извънредна епидемична обстановка, а само в такава ситуация, лечебните заведения, които нямаме щатни пулмолози, щатни инфекционисти и съответните отделения, можем да работим ковид случаи, добави той. По думите му сега никой от работещите не получава ковид добавка към възнаграждението си. Д-р Тотев призова лечението на болни от коронавирусната инфекция да не се извършва едновременно във всички болници, а да се започне с настаняването им в големите болници и когато техния капацитет се изчерпа, тогава да се включат и по-малките лечебни заведения.

В отговор на въпрос какво трябва да се предприеме, за да работи системата спокойно, д-р Тотев припомни, че от сдружението от години правят различни предложения. Обяснявахме, че идва криза за кадри, че липсата на медицински сестри ще срути системата, но ни гледаха с насмешка, посочи още той. Държавата трябва да вземе сериозни мерки, да се загърбят всякакви политически пристрастия и ако искат дебат, сме готови да участваме, допълни д-р Тотев. По думите му държавата трябва да осигури във всяка област справедлива възможност за всякакъв вид медицински услуги. Нужен е обществен дебат, каза още д-р Тотев и допълни, че държавата загива, а „здравната система отдавна е в реанимация“.