Спечелил на две инстанции делото на дисциплинарното уволнение

Бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов се върна на работа като ортопед и травматолог в лечебното заведение. Той е започнал работа, след като преди дни е спечелил делото за дисциплинарно уволнение на две инстанции - пред Софийския районен и пред Софийския градски съд (СГС).

Сега тече едномесечен срок, в който болницата, може да обжалва решението пред Върховния касационен съд. 

"За три дни направих 4 операции. Работя в "Пирогов" на граждански договор, докато тече този едномесечен срок за обжалване, след което трябва да ме възстановят, тъй като обикновено ВКС отказва да разглежда трудово-правни спорове. На първа и втора инстанция спечелих делото и очаквам в началото на септември окончателно да бъда възстановен“, заяви той пред "24 часа".

Проф. Асен Балтов бе освободен като изпълнителен директор и член на директорския борд на "Пирогов" през февруари 2021 г.  с обвинения за финансови нарушения на болницата. Доскоро той бе депутат от ГЕРБ.

На 22 юни 2022 г.  министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи неговия приемник проф. д-р Иван Поромански. За временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите до провеждане на конкурс е назначен д-р Валентин Димитров.

Мотивът за освобождаване на проф. Поромански са извършени проверки от звено "Вътрешен одит" на здравното министерство (МЗ) в "Пирогов", резултатите от които са предадени на Софийска градска прокуратура за последващи действия. Проверките са заради постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.