Биолози създадоха синтетични ембриони от нищото, без да използват сперма, яйцеклетки или оплождане, съобщи в. "Гардиън".

Учени от института Уайзман в Израел откриха, че стволови клетки от мишка могат да бъдат накарани да се самосглобят в ранни ембрионални структури, притежаващи чревен тракт, заченъци на мозък и дори биещо сърце.

Въпросните структури се наричат синтетични ембриони, защото са образувани без оплождане и яйцеклетка. Чрез този научен пробив се очаква специалистите да придобият по-задълбочена информация за образуването на органите и тъканите по време на бременност.

Изследователите смятат, че работата им ще намали експериментите с животни и в крайна сметка ще доведе до нов метод за създаване на клетки и тъкани за хора, нуждаещи се от трансплантация. Кожни клетки от пациент с левкемия например биха могли потенциално да бъдат трансформирани в стволови от костен мозък.

Ръководителят на научния проект проф. Джейкъб Хана каза, че е забележително как тези клетки генерират цели ембриони, заедно с плацента и жълтъчна торбичка около него.

Той допълни, че е наистина развълнуван от това, което може да последва в медицината за в бъдеще.

Миналата година екипът на проф. Хана описа как е създал механична утроба, която позволява на естествените ембриони на мишка да се развиват извън матката на майчиния организъм в продължение на няколко дни.

В последния си проект учените са използвали същото устройство и са успели да поддържат живи миши стволови клетки за седмица, което се равнява на половината от периода на бременност при мишките.

По време на експеримента повечето от въпросните клетки не са могли да образуват ембрионални структури, а само 0.5% от тях са се комбинирали в миниатюрни топчета, които са развили различни тъкани и органи. Според учените те са били напълно функциониращи.

Хана обясни, че синтетичните ембриони не са „истински“ и нямат потенциала да се развият в живи животни или поне не са имали, когато са били трансплантирани в утробите на мишки.

За работата си с човешки клетки професорът увери, че в Израел, както и в много други страни като САЩ и Обединеното кралство, е законно и има етично одобрение да се експериментира и чрез методи, алтернативни на въпросните новосъздадени ембриони.

Д-р Джеймс Бриско, главен ръководител на екип в лондонски институт, който не е участвал в изследването, каза, че е важно да се обсъди как най-добре да се регулират всички процеси, преди да се разработват изкуствени човешки ембриони.

Докторът обясни, че те не са непосредствена перспектива и че учените несъмнено знаят по-малко за човешките, отколкото за мишите.

Бриско добави, че е настъпил добър момент да се обмисли най-добрата правна и етична рамка за регулиране на изследванията и за самото използване на тези синтетични човешки ембриони.