Гана официално потвърди два случая на инфектирани с изключително заразния вирус

Марбургска болест е открита при двама мъже в Гана, като и двамата починаха, след като бяха приети за лечение в края на миналия месец. Подобното на ебола заболяване, което протича тежко и често фатално при хората, бе потвърдено като причина за смъртта от Световната здравна организация (СЗО) в неделя, пише Ей Би Си.

Установени са над 90 контактни лица на двамата починали, които се следят. Това е второто огнище на заболяването в Западна Африка след потвърден случай в Гвинея миналата година.

Какво представлява вирусът марбург?

Това е вирусна, хеморагична треска от същото семейство като ебола.

Вирусът е силно заразен и първоначално открит през 1967 г. след огнища в Марбург и Франкфурт в Германия и в Белград, Сърбия. СЗО казва, че тези огнища били свързани с лабораторна работа, използваща африкански зелени маймуни, внесени от Уганда.

Какви са симптомите?

Симптомите може да включват:

- висока температура

- главоболие

- неразположение

- диария

- болка в корема

- гадене

- повръщане

- летаргия

- мускулни болки

- обрив без сърбеж

- кървави изпражнения

- повръщане на кръв

- кървене от носа, венците и влагалището

- възпаление на тестисите

- объркване, раздразнителност и агресия.

Според СЗО средната смъртност от вируса е около 50%. Данните от минали епидемии показват, че нивата на смъртност варират между 24 и 88 процента, което взема предвид случаите на различни щамове и лечения. Повечето смъртни случаи в Марбург настъпили  между осем и девет дни след началото на симптомите, обикновено след като пациентът претърпи тежка кръвозагуба и изпадне в шок.

Как се разпространява?

Предаването от човек на човек става чрез директен контакт - чрез наранена кожа или лигавици, както и чрез кръв, секрети или друга телесна течност на хора, заразени с вируса. Разпространява се и чрез контакт с повърхности, замърсени с тези течности.

СЗО посочва, че болестта може да се разпространи чрез замърсено облекло и спално бельо, използвани от заразен пациент, включително по време на погребални церемонии, които включват директен контакт с тялото на починал пациент.

Въпреки че се предполага, че тръгва от маймуни, вид плодов прилеп (Rousettus aegyptiacus) се счита за естествен гостоприемник на вируса.

Как се лекува?

СЗО казва, че "няма доказано лечение" за марбургската болест, не съществува ваксина или одобрени антивирусни лечения. Въпреки това, шансовете на пациента за оцеляване може да бъдат подобрени чрез лечение на специфични симптоми и рехидратация чрез перорални или интравенозни течности.