Мерки като маски, дистанция и дезинфекция ще се върнат към септември-октомври, каза още вирусологът

"Става дума за съвсем различен вариант на Омикрон. Това е нов вирусен вариант с подварианти - BА.4 и BA.5. Протича леко, но заразява. Искам да подчертая отново, че всичките мерки, които предприемаме, гледаме да бъдат против заболяването. Стратегията на вируса е да оживее, а за да оживее, трябва да се разпространява. Къде ще се разпространи - там, където е възможно, а именно - там, където няма резистентност от страна на организма". 

Това каза по Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова. 

Тя допълни, че симптомите са грипоподобни - много по-рядко постъпва загуба на мирис и вкус, а по-скоро втрисане, силно главоболие и силна уморяемост. Температурата над 38 не достига, допълни още тя.

"Ваксини има - в заповедта на министерството са посочени за всяка област, в която може да се ваксинира", каза още вирусологът. Припомняме, че от днес - 27 юни, вече желаещите могат да си поставят втора бустерна доза. 

Според проф. Аргирова малко по-дълго продължава боледуването - може да стигне до 2 седмици, докато човек се възстанови. 

"Имам опасения от скрита заболеваемост. От тестовете имаме представа - може да се види в Единния информационен портал. Болшинството тестове са антигенни, а не PCR, защото личните лекари не могат да издават направление за него". 

"Скритата заболеваемост много ме тревожи, защото някак си хората не могат да свикнат с това, че трябва да си направят поне прост антигенен тест. Така се разширява много спектърътът на засегнатите", каза още тя. 

И допълни, че липсата на епидемични мерки допълнително спомага за разпространяването. 

"Ако говорим за нефармацевтични средства - дистанция, маски, дезинфекция - тези мерки най-вероятно ще се върнат към септември или октомври. Тогава ще има нов вариант", каза още тя. 

По отношение на маймунската шарка, проф. Аргирова заяви, че случаите протичат леко и световната статистика дава хиляди случаи, но има само един смъртен.