COVID се завръща с нова сила в България, след като от началото на месеца в Европа започна да се надига нова вълна на заразата.

Само за седмица новите случаи на COVID в България се удвоиха -  от 565 за първите три дни на миналата седмица на 1027 тази.

В последната седмица на практика няма ден, в който случаите да са под 300, като не броим понеделник, когато се отчитат само част от новозаразените в неделя. Връщането над границата от 300 се случва за пръв път от 26 май. За изминалото денонощие новите случаи са 336 от 3843 теста, а положителността на тестовете е 8,74%. За сравнение средната положителност през изминалите две седмици беше около 4-5%, показва статистика, публикувана от "Сега".

На ден в болница влизат между 36 и 60 души, като броят на хоспитализираните е много далеч от това, което преживяхме през последните 2 години.

След поредица от дни без починали от коронавирусна инфекция, тази седмица са регистрирани 11 починали, петима от тях - за последното денонощие.

Доминиращият вариант на вируса все още е омикрон - бързият, но сравнително лек причинител на последната вълна. Той обаче е в две усъвършенствани мутации в момента, чиято още по-голяма степен на заразност вдига новата вълна. За нея, разбира се, допринася и бурното връщане към нормалния живот - в част от Европа летният сезон вече е в разгара си, а и континентът започна горещо концертно лято с турнета на някои от най-големите имена в рок музиката и завръщане на традиционните музикални фестивали.

Редица страни преживяват повишение на случаите и хоспитализациите, вероятно дължащи се на увеличената циркулация на варианти BA.4 and BA.5 на омикрон, но числата все още са ниски и има малко смъртни случаи, коментира Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, за чиито експерти в момента маймунската шарка е по-голяма тревога.