Има нарушения на изискванията за биологична безопасност от страна на САЩ и факти за небрежно съхранение на патогенни биоматериали, съобщи шефа на биологичната отбрана на Русия Игор Кирилов 

Маймунската шарка тръгна от Нигерия, където работят най-малко четири биологични лаборатории на САЩ, съобщи Игор Кирилов, ръководител на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на руските въоръжени сили, цитиран от РИА новости.

Разбира се, изявлението на експерта трябва да бъде прието с необходимата доза скептицизъм, защото хибридните атаки на Русия в момента са в разгара си.   

„Според доклада на СЗО, западноафриканският щам произхожда от Нигерия - държава, на чиято територия Съединените щати са разположили своята биологична инфраструктура - посочи още той. Според наличната информация има най-малко четири контролирани биолаборатории от Вашингтон в Нигерия.“ 

Той съобщи, че има някои странни съвпадения, които трябва да бъдат проверени. 

„Според европейски и американски медии, в материалите на Мюнхенската конференция по сигурността 2021 г., тоест на фона на пандемията COVID-19, е разработен сценарий за противодействие на огнище, причинено от нов щам на вируса на маймунската шарка,“ каза генералът. Затова той призова СЗО, "на фона на множество случаи на нарушаване на изискванията за биологична безопасност от страна на САЩ и факти за небрежно съхранение на патогенни биоматериали, да проучи дейността на финансираните от САЩ нигерийски лаборатории в Абуджа, Зария, Лагос и да информира световната общност за резултати".

Кирилов каза още, че Министерството на отбраната знае, че "към днешна дата 98% от случаите на заболелите са гейове над 20 години".

Генералът също така предупреди, че ампули за едра шарка от лаборатории, разположени в Съединените щати, могат да попаднат в ръцете на терористи.

"Липсата на подходящ контрол и нарушаването на изискванията за биосигурност в Съединените щати може да доведе до използването на този патоген за терористични цели - смята военният. - Неотчетени ампули с вируса многократно са откривани."

Според Кирилов работата в тези институции е извършена незаконно, тъй като резолюцията на СЗО 49.10 от 1996 г. позволява съхраняването на причинителя на едра шарка само в една американска лаборатория - Центъра за контрол и превенция на инфекциите в Атланта.