Новите данни предупреждават за скрит риск от разстройствата на настроението

Хората с депресия или тревожност, както и с по-сериозни психически разстройства, свързани с настроението, може да са по-податливи на сърдечносъдови проблеми според екип от австралийски и малайзийски учени. Те са направили систематичен преглед на публикации в рецензирани научни издания. Стигат до извода, че хората с психични разстройства имат по-големи колебания на кръвното налягане, което води до повишен риск за увреждане на кръвоносните съдове, сърцето и мозъка.

По-общото тълкуване е, че последиците от емоционалните проблеми и свързаните с това разстройства на настроението имат физически измерения. В случая анализът вади на показ връзката с променливостта на кръвното налягане. И учените заключават, че психичното здраве може да окаже влияние върху вегетативните функции, което да доведе до големи колебания на кръвното налягане.

Вегетативната нервна система е сложна клетъчна мрежа, която регулира неволни физиологични процеси като поддържане на постоянна температура на тялото, регулиране на ритъма на дишане, поддържане на стабилно кръвно налягане и сърдечна честота. Когато нещо в системата се обърка, се задействат промени, които повишават риска за сърдечносъдовата система.

За научните среди систематичният преглед е солидна форма на доказателство. Прогнозите са новото изследване да подсети личните лекари за скрит риск от сърдечносъдови проблеми при хората с депресия, тревожност и по-сериозни психични неблагополучия.