В Европа и Северна Америка се регистрират все повече случаи на маймунска шарка. Някои учени, които са наблюдавали множество огнища в Африка, заявиха, че са объркани от разпространението на необичайната болест на Запад, съобщи Асошиейтед прес.

Случаи на заболяване, свързано с вируса на едрата шарка, досега не са наблюдавани сред хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка. Но през последната седмица Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщиха за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка, отбелязва БТА.

Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка.

„Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и научавам за все повече заразени във все повече страни“, каза Ойуеле Томори, вирусолог, бивш директор на Нигерийската академия на науките и експерт в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация.

„Това не е видът на разпространение, който сме наблюдавали в Западна Африка, така че може да се очаква нещо ново да се случи на Запад“, каза още той.

Една от теориите, които британските здравни експерти изследват, е дали болестта се предава по полов път. Властите апелират лекарите и медицинските сестри да бъдат внимателни за потенциални случаи, но уточняват, че рискът за населението е нисък.

Огнищата в Нигерия, където се отчитат около 3 000 случая на маймунска шарка годишно, обикновено са в селските райони, където хората имат близък контакт със заразени плъхове и катерици. Според Томори болестта не се разпространява толкова лесно. Според него много случаи вероятно са пропуснати.

„Освен ако човекът не попадне в модерен здравен център с добра диагностика, той не привлича вниманието на системата за наблюдение“, каза още Томори.

Вирусологът се надява, че появата на случаи на маймунска шарка в Европа и други западни страни ще подобри научното разбиране и изследване на болестта.

Заместник генералният директор на Световната здравна организация за реакция при спешни случаи д-р Ибрахим Соче Фол призна тази седмица, че все още има „толкова много неизвестни по отношение на динамиката на предаването, клиничните характеристики и епидемиологията“.

Британските здравни власти досега са докладвали за девет случая на маймунска шарка, като отбелязват, че най-скорошните са били при млади мъже, които не са пътували до Африка и са гейове и бисексуални.

Експертите в Испания и Португалия също заявяват, че случаите, регистрирани в тези страни, са на млади мъже, които са правили секс с други мъже. Заболяването е регистрирано, когато мъжете потърсили лекарска помощ в клиники по сексуално здраве заради появили се лезии.

Експертите подчертават, че не знаят дали болестта се разпространява чрез секс или друг близък контакт, свързан със секса.

„Това не е нещо, което сме виждали в Нигерия“, каза вирусологът Томори. За вирусите, за които първоначално не е било известно, че се предават чрез секс, като Ебола, по-късно е доказано, че го правят. Същото може да важи и за маймунската шарка, добави медикът.

Федералният министър на здравеопазването на Германия  Карл Лаутербах заяви, че правителството е уверено, че огнището може да бъде овладяно. Вирусът се секвенира, за да бъде проверено дали има някакви генетични промени, които биха могли да го направят по-заразен.

Учените са разтревожени, че макар да е възможно първият пациент да е заразен, докато е бил в Африка, това, което се случва сега, е изключително.

„Никога не сме виждали нещо подобно на това, което се случва в Европа“, каза Кристиан Хапи, директор на Африканския център за върхови постижения за геномика на инфекциозните болести (ACEGID) .

„Не открихме нищо, което да докаже, че моделите на предаване на маймунската шарка се променят в Африка. Ако нещо различно се случва в Европа, тогава трябва се проучи.“

Хапи също така посочи, че прекратяването на кампаниите за ваксинация срещу едра шарка след ликвидирането на болестта през 1980 г., е възможен рисков фактор за разпространението на маймунската шарка. Ваксините срещу едра шарка също предпазват от маймунска шарка, но масовата имунизация е прекратена преди десетилетия.