Китай предостави патент на ново лекарство за COVID-19, за което се твърди, че може драстично да забави размножаването (копирането) на коронавируса, който предизвика настоящата пандемия, съобщи Радио Китай.

То носи името цефарантин (cepharanthine), съдържа извлек от стефания и преди това бе използвано за лечението на други заболявания. Учените откриха, че има потенциал и за лечението на COVID-19.

Според Тун Иган, първият притежател на патента, цефарантинът е един от най-добрите инхибитори на коронавируса, познат на хората. Неговият екип започва да търси най-доброто лекарство още в началото на епидемията през януари 2020 г. и публикува първите си констатации през март същата година.

За да бъде пуснат на пазара цефарантинът обаче, е нужно време. „Това е старо лекарство, което се използва при нови обстоятелства“, каза Фан Хуахао, собственик на компанията, която е втори притежател на патента. „Компаниите са предпазливи и имат нужда от правителствена помощ.“ Той добави, че са ограничили ресурсите за началото на клиничните изпитвания.

Канадският производител на лекарства „PharmaDrug“ получи разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за клинично изпитване, което се очаква да започне през втората половина на 2022 г.