Девет случая на грипни вируса са били открити само за ден в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). В едната проба грипният вирус е бил в комбинация с коронавирус. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по БНТ. 

"Сега е сезонът на грипа и е важно да се знае, че случаите ще зачестяват - обясни проф. Христова. - Грипът се установява с лабораторна диагностика и е добре при изразена симптоматика да се направят тестове както за коронавирус, така и за грип. Няма как да се разграничат само по клинична картина."

Омикрон, последният вариант на коронавируса, отдавна е доминиращ в България. От всички изследвани случаи през последната седмица в НЦЗПБ около 85 на сто са омикрон, останалите 15 процента - делта.

Според проф. Христова "пик в петата вълна от коронавируса може да се очаква най-късно до две седмици, след това ще има спад в броя на заразените". Тя препоръча да се избягват събиранията на закрито и предупреди, че при омикрон много по-често се заразяват деца.

Проф. Христова препоръча ваксиниране с бустерна доза за предпазване от последния вариант на вируса и прогнозира, че след като петата вълна отшуми, ни очакват по-спокойни месеци.

"След отминаването на пика от омикрон много хора ще имат придобит имунитет и това поне за известно време ще ни даде възможност да си отдъхнем", заяви проф. Христова.

Проф. Ива Христова в "Още от деня". Кадър БНТ
Проф. Ива Христова в "Още от деня". Кадър БНТ