Поставихме медиците в ситуация, в която да мислят колко пациенти трябва да приемат и да излекуват, за да получат заплатата си

Още акценти от интервюто с председателя на БЛС:

  • Надявам се, но не мога да кажа със сигурност, че тази ковид вълна ще бъде последната
  • Лекарският съюз се ангажира да поеме правната защита на всеки медик, срещу когото е извършено насилие
  • Субсидии трябва да получават болниците в икономически изостаналите региони
  • С психолози подготвяме алгоритъм на поведение при кризисна ситуация, в който да са разписани правата на лекаря - до каква степен е длъжен да оказва помощ на агресивен пациент, как да се защити, на кого да се обади за помощ

- Д-р Маджаров, управляващите въведоха Национален план, който да се справя с пандемията. Ефективен ли е?

- Националният план по-скоро е насочен към стабилизиране на икономиката, не както беше преди - за предпазване на здравната система. Показателите, които са приети в него, целят максимално дълго да се отдалечи затваряне на бизнесите и обществения живот, което не е стъпка в грешната посока. Обществото е уморено и такъв тип подход му импонира, защото твърде дълго се говореше, че системата е във фокуса и мерките се налагат, за да се облекчи. Самото наблюдение на заетостта на интензивните легла всъщност проследява процеси, които са се случили минимум две седмици по-рано. Тогава са се заразили хората, които са стигнали до интензивно лечение. Аз бих препоръчал наред с това за по-добра информираност какво точно се случва и какво да очакваме да се наблюдава стриктно натовареността на общопрактикуващи лекари. Ежедневна или седмична информация трябва да се получава от кабинетите на личните лекари, защото те са на първа линия. Практически там се вижда как вълната тръгва и започва да залива болниците. Никога не започва първо от болниците. Надявам се, но не мога да кажа със сигурност, че тази вълна ще бъде последната. Предвид начина, по който протича досега - много бързо, много заразно с по-малко хора, които се настаняват в болници, показва, че може да е последна. Факт е, че много по-рядко омикрон води до хоспитализации.

Вече достигнахме 25% заразени на ден от всички изследвани. Ако добавим скритите случаи, тези, които не се тестват, или тези, които се тестват сами вкъщи с бързи тестове, но не съобщават и не са записани в официалната статистика, процентът е много по-голям. Аз имам усещане, че в момента всеки втори е заразен. Това не означава да е болен, някои имат леко дразнене в гърлото, други дискомфорт в носоглътката. Практическите носители в момента са поне 50% от населението. Макар че не съм математик, мисля, че краят на февруари, началото на март вероятно ще излезем от поредната вълна на епидемията.

- Областният управител заяви, че се обмисля полиция пред спешните отделения да следи за контактни лица. Може ли така да се хване скритата заболеваемост?

- Всъщност има много по-добра система, но е късно да се въвежда у нас. Изработена е от група софтуерни експерти за управление на кризи. Системата е анонимна и всъщност се сканира баркод, който е генериран за всяко лице. Идеята е където и да отиде човек - градски транспорт, заведение и др., да се сканира въпросният баркод. Така, когато дадено лице се позитивира, номерът влиза в системата и всички, които са контактни, получават есемес. Ние нямаме кадрови потенциал в МВР и РЗИ, за да може пред всеки кабинет или спешен център да има човек, който да проверява.

Нещо повече: понякога хората правят два-три теста и те излизат отрицателни, а реално те са болни, но или не са позитивирали, или пробата за теста не е взета правилно. В този случай е по-добре хората да приемат, че са заразни, да си останат у дома и да ограничат контактите си. Мисля си, че по-скоро МВР трябва стриктно да контролира дали се спазват мерките. Така, както беше през първите два месеца на пандемията - по улиците, в градския транспорт имаше глобени и предупреждавани. Сега това го няма, реално мерките не се спазват на много места и това го знаем всички. РЗИ нямат кадрови потенциал да осъществяват стриктен контрол.

В ситуация сме, в която трудно може да се направи нещо повече. Никой не желае крайни мерки, такава е обществената нагласа. Това по-скоро би довело до граждански спорове и неподчинение, отколкото до успех. На този етап се прави максимално възможното. При налагане на крайни мерки ще има много силна съпротива с разколебано и разделено общество. Ежедневно наблюдаваме, че коментирането на темата води до тежки спорове. Със сила не можеш да наложиш нещо, ако нямаш разбиране от обществото. По-скоро подкрепям това поведение на Министерството на здравеопазването, към момента нямаме друг вариант.

- Оптимистично или реалистично ви се струва условието на премиера при 60% ваксинирани да бъде премахнат зеленият сертификат?

- За съжаление, не мисля, че е реалистично предвид сегашния темп на ваксинация. Иначе стъпката е добра – ако постигнем 60% ваксинационно покритие и като се вземат предвид и преболедувалите, мисля, че може да се върви към отпадане на зелените сертификати. Премахването им в момента не е правилно. Ясно е, че хората искат това, но задължение на държавата е да гарантира здравето им.

- В планирания бюджет има 1 млрд. лв. повече за здравеопазване. Достатъчни ли са?

- Всеки би отговорил, че “парите за здравеопазване никога не стигат”. Важно е обаче къде ще бъдат насочени. Ако увеличението бъде насочено към справяне с острите кризи и поставяне основите на дългосрочна политика за решаване на хроничните проблеми в сектора, можем да кажем, че е “добър” бюджет за здравеопазване. Ако е просто увеличение без ясна визия, е “лош” бюджет, при който парите ще бъдат изхарчени, но няма да имаме кой знае колко положителни резултати.

- По думите на финансовия министър ще има допълнителни субсидии за лечебните заведения, детско здравеопазване и трансплантации.

- Моето категорично мнение е, че субсидии трябва да получават лечебни заведения от икономически изостаналите региони. Това са местата, в които лекарите, сестрите и лечебните заведения трябва да бъдат подпомогнати, в противен случай трудно ще оцелеят. Субсидии не са необходими в централните региони, където болниците съществуват в конкурентна среда.

Средствата, планирани като увеличение, трябва да бъдат изразходвани за повишение на цените на медицинските услуги. По този начин ще се увеличи възнаграждението на персонала в първичната, специализираната и в болничната помощ. Досега ежегодното повишаване на средствата обикновено се свързва с въвеждането на нови изследвания, манипулации и др. Така доходите на медиците нарастват, но заедно с това задълженията им стават значително по-големи и така на практика възнагражденията им реално изостават за сметка на все по-големия обем от работа, с който са натоварени. Поставихме лекаря в болницата в ситуация, в която да мисли колко пациенти трябва да приеме и да излекува, за да си получи възнаграждението. В първичната и специализираната болнична помощ е по същия начин. Истината е, че сме много далеч от доброто възнаграждение на база себестойност на една услуга. Затова ще предложим повишаване на цените на медицинските услуги, но без това да върви с въвеждане на нови задължения на лекарите и медицинските сестри. Обществото трябва да осъзнае, че сме на прага на пропастта - липсват лекари и сестри. Затова трябва рязко повишаване на възнаграждението, което може да стане чрез повишаване на цените на услуги. В следващите 2-3 г. повишението трябва да продължи, за да може да има ефект и, от една страна, да привлечем кадри към обезкървените специалности, а от друга, повече млади колеги да остават у нас.

- Личните лекари искат защитена и спокойна среда, не само добро възнаграждение. Как ще се постигне?

- Всеки, избрал да бъде лекар, е наясно, че работи в рискова зона. Лекарските кабинети, спешните отделяния са сред невралгичните точки и ние трябва да направим така, че да ограничим конфликтите в тях максимално. Българският лекарски съюз ще стартира серия от инициативи, които са продължение на кампанията срещу насилието над лекари #Пребори гнева. Подготвяме алгоритъм на поведение при кризисна ситуация, в който да са разписани правата на лекаря, ако срещу него има агресивно поведение, до каква степен той е длъжен да оказва помощ на агресивен пациент, какво да предприеме, за да се защити, на кого да се обади за помощ. Всичко това правим съвместно с психолози и експерти в справянето с кризисни ситуации. Освен това ще организираме обучение за лекарите в цялата страната, които да дадат отговор как да се постъпи в кризисна ситуация. Досега лекарите са обучавани да бъдат алтруистични, жертвоготовни, но в този кризисен свят трябва да ги обучаваме и как да се предпазват и ограничат агресията.

- На какво трябва да бъдат научени лекарите, за да се справят с агресията?

- Това е въпрос, на който експертите, които се занимават с психология и управление на кризисните ситуации, трябва да дадат отговор. Възможно е да потърсим съдействие от правоохранителните органи по отношение на видеонаблюдение в коридорите и поставянето на паникбутони в кабинетите, например на личните лекари, по подобие на тези в банковите клонове.

Живеем в свят, в който насилието е често срещано. Преди години църквата, училището и лекарският кабинет бяха неприкосновени, никой и не си помисляше да краде, ругае или да налита на бой там. Сега всичко се поругава и причините са комплексни.

Трябва ясно да заявя, че БЛС се ангажира да поеме правната защита на всеки лекар, срещу когото е извършено насилие. Ако колегата не иска да води съдебни дела, е възможно съсловната организация да потърси отговорност срещу този, който е накърнил достойнството на лекаря.

Когато достойнството на един лекар е накърнено, накърнено е достойнството на всички лекари. Още веднъж искам да заявя категорично: всеки, който си мисли, че може да обижда, да наранява лекари, греши. Българския лекарски съюз ще защитава всички колеги.

- В какво друго се изразява силата на организацията?

- Ще предприемем всички законови мерки. Ние нямаме дружинки за самозащита и не е това начинът.

- Лекари са подали жалба срещу вас, че погазвате професионалната етика на лекарите и изказвате лично мнение от името на БЛС.

- В устава пише, че председателят на УС на БЛС представлява съсловието. Не съм говорил неистини, ползвал съм само факти.

- В тази връзка заявихте, че лекар като доц. Атанас Мангъров, който разпространява неистини, не може да е лекар.

- Поведението на доц. Мангъров доведе до тежки последици за много хора в страната. Не разбирам защо трябва да се взираме в такъв човек, който практически с действията си и говоренето си доведе до това, че много хора се разколебаха, не се ваксинираха, заразиха се, а една част от тях, за съжаление, починаха. Нещо повече - подобно поведение и говорене доведе до изостряне на агресията към лекарите.

- Това ли е причината все по-често да има агресия срещу лекари?

- Ако в телевизионен ефир твърдите, че в България има над 500 загинали заради поставена ваксина, ясно е, че ще има такива, които ще потърсят вината в медиците, например в своите лични лекари. Свидетели сме на това как се отива при личния лекар и с груби думи и опити за душене му се търси отговорност. Подобно поведение е и резултат от говорене като това на доц. Мангъров. Реално неговите твърдения са научно необосновани.

Хората са объркани, от една страна, се страхуват да не се заразят и да пострадат тежко, от друга - че ваксината може да им навреди. Истината е, че ако аудиторията не е готова да приеме това, което ѝ казваш, няма да го направи. Само в приказките или филмите, когато излезе оратор, може да обърне мнението на 180 градуса.

- Ако все пак си представите, че сте оратор и трябва да отправите послание, какво би било?

- Ние сме в XXI век, имаме познания, имаме и достъп до информация и е по-добре да не се осланяме на случайността. По-добре да направим малко усилие, да прочетем, да вземем решение на база проверена и достоверна информация. Това се отнася най-вече за хората, които се колебаят дали страхът от болестта, или от ваксинацията е по-голям. За тези, които не искат да се ваксинират, но се страхуват от болестта, най-безопасно е да се дистанцират. Така, от една страна, ще предпазят себе си, а от друга, хората около тях. Категорично неприемливо и нелогично е обаче да поддържат тезата: “На мен не ми пука и няма да се случи на мен!”. Доказа се, че дори лекото преболедуване води до неблагоприятни последици за организма. И за добро или лошо общественото здраве е и трябва да бъде поставяно пред това на отделния индивид.

CV

 Завършва Медицински университет -Пловдив

 Притежава специалност по ушни, носни, гърлени болести

 Магистър по здравен мениджмънт

 От 1994 до 2008 г. е ординатор в отделението по УНГ болести към МБАЛ - Пловдив

 От 2013 до 2014 година е директор на РЗОК - Пловдив

 Бил е председател на Българската болнична асоциация и управител на болница “Пълмед”

 От юни 2018 г. е председател на БЛС