Вълна от съпричастност към пострадалото 17-годишно момиче, което е настанено в "Пирогов" и се бори за живота си. Стотици откликнаха на призива на болницата и на близките да дарят кръв за Александра Нинова. В петък вечерта тя беше блъсната от автобус в столичния квартал "Люлин". Апелът за помощ тръгна от социалните мрежи в събота. Буквално часове след това напълни двора на Националния център по кръводаряване в София. Необходимата кръв беше събрана още на обяд.

В София дарилите са над 130, има дарили и извън столицата, написа в профила си в социалната мрежа Аделина Банакиева, която първа разпространи молбата на родителите на Александра да бъде дарена кръв, предава dir.bg.

"Към всички споделили поста-призив за кръводаряване за 17г Али, пострадала при ПТП с участието на автобус на градския транспорт в кв Люлин. Към всички съпричастни и най-вече към десетките които днес мръзнаха и дариха освен кръв, но и почивният си ден, за да отидат и да чакат да им бъде взета кръв за непознато дете. Към всички които ми звъняха и писаха и помолих да не ходят да даряват, защото центъра за кръводаряване и без това изнемогваше от липса на персонал. В София дарилите са над 130, има дарили и извън столицата. Респект и благодаря. Това е от майката на Александра", написа Банакиева и публикува трогателен пост на майката на Александра.

"Тези думи са благодарността на една майка, чието дете се бори за живота си. Благодаря на всички лекари и специалисти от Детска реанимация в Пирогов, които денонощно поддържат искрата живот в дъщеря ми! Благодаря на всички приятели и познати, които веднага ни потърсиха, за да помогнат в бедата! Благодаря на хората, които организираха даряването на кръв за Али! От сърце благодаря на всички, които посветиха изключително мразовития неделен ден на живота на нашето дете и чакаха, за да дарят кръв за нея! Благодаря на всички, които се молят за Али и я споменават с обич и топлота! Мили хора, вярвам, че вашата помощ, вашата обич и вяра ще върнат Али към живота! Яна Алексиева, майка на Али". 

Екипът на болница "Пирогов" също отправи своята огромна благодарност към всички кръводарители, които днес се отзоваха на апела за спешно кръводаряване. Вчера от болницата призоваха хората да дарят безвъзмездно кръв, тъй като лечебното заведение се нуждаеше от кръводарители с кръвна група А /резус фактор положителен/.

В момента в болницата разполагат с достатъчно количество кръв и кръвни продукти, но отчитат, че нуждите на "Пирогов" продължават да остават високи и призовават гражданите да даряват кръв и през следващата седмица.Стотици чакаха часове на опашка при минус 5 градуса, за да дарят кръв за блъснатата от автобус 17-годишна Александра Нинова.

Момичето пострада при пътния инцидент в петък вечер, а в събота от болницата разпространиха призив за дарители от кръвна група А+, без да споменават конкретно името на пострадалата.

По същото време във фейсбук хиляди потребители споделиха постове на близки на семейството на Александра Нинова. Вълната от желаещи доведе до струпване на кръводарители пред Националния център по трансфузионна хематология в София. Дори работното време до 15,30 беше удължено, докато има желаещи. Резултатът от акцията на съпричастност е впечатляващ - за няколко часа е дарена предостатъчно кръв за Александра, а с останалата ще се спасяват и други човешки животи в “Пирогов”.

До неделя вечерта състоянието на Александра остана тежко. Тя е с много травми по тялото. Предстоят

серия от

операции за

спасяване на

живота му и за

възстановяването

Докато новината за успешната благородна кауза обиколи интернет, от танцовия ансамбъл, чийто член е Александра, разпространиха втори призив, този път за дарение на тромбоцити в понеделник.

Тромбоцитите се извличат по специфичен начин от дарена кръв и се изработват до обяд, като изрично трябва да се посочи, че е точно за това. Дарителите на кръв за тромбоцити могат да го направят във всеки център в София само между 8 и 10 ч.

Катастрофата става в петък вечерта, малко след 20 ч. Александра Нинова чака да пресече кръстовището на булевардите “Царица Йоана” и “Добринова скала” в кв. “Люлин”. В същото време автобус 111 завива вдясно от първия към втория булевард. Светофарът пуска както колите за направо и надясно, така и пешеходците. Вече направил завоя, шофьорът на автобуса чува удар в задната част и спира. Обажда се за инцидента. Линейката и полицията пристигат за 10 минути. Удареното момиче е в тежко състояние и е откарано в “Пирогов”. За инцидента се води разследване и още не е ясно кой е нарушил правилата за движение.

Александра Нинова учи в Софийската математическа гимназия. Посещава школа по народни танци. Любител на природата. Новината за инцидента и тежкото състояние на момичето бързо се разпространи във фейсбук. Призивите за кръводаряване от “Пирогов” и близките ѝ дадоха резултат и още в неделя сутринта стотици доброволци се наредиха на опашка, за да помогнат.

Напливът

от желаещи

трогна хиляди

във фейсбук

Много от тях съжаляват, че не могат да дадат кръв заради различни заболявания или защото скоро са го правили. Други се оправдават, че са с различна от нужната на детето кръвна група, но всички благодарят на тези, които чакаха часове.

Въпреки опашката заради случая с Александра нито един доброволец не се е отказал да дари кръв. Въпреки че дежурният лекар е съобщил в ранния следобед, че кръвта за момичето е предостатъчно. В отделни случаи хора споделят, че са връщани заради сезонния грип. Заради наплива от хора в неделя извънредно са извикани още медицински сестри.

Състоянието на Александра остана критично в неделя вечерта.