Личните лекари сме подложени на голямо натоварване с увеличаващия се брой на болни пациенти от CОVID и трудно смогваме да обгрижим всички. Това заяви председателят на Регионалната колегия на Българския лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Цигаровски. Той добави, че положението ще се влоши допълнително, след като все повече джипита започнат да боледуват, и тогава пациентите им ще трябва да търсят други медици да ги обслужат. По думите му положението е много сериозно и трябва да се взимат мерки за неговото облекчаване.

"Имаме нужда от технически секретари, които да се занимават с административната дейност. Например ще уведомяват пациенти, че трябва да се явят на профилактичен преглед, ще звънят на телефоните на Спешна помощ, ще помагат при написването на болничните, ще мерят кръвното на пациентите ", поясни д-р Цигаровски.

Той добави, че това може да се върши от всеки човек, който има добра компютърна грамотност. За целта обаче е необходимо да бъде отделен необходимият финансов ресурс за техните заплати.
"Смятам да представим с колеги  тази наша идея пред Министерството на здравеопазването и Здравната каса и да обсъдим какви средства ще бъдат необходими", пловдивският медик. Според него по този начин личните лекари ще се разтоварят значително от бюрокрацията и бумащината и ще обърнат повече внимание на пациентите си. Така ще се избегнат големите опашки пред кабинетите им.
"Ето, аз сега трябва да издам 150 болнични. Ако имам технически секретар, той ще ми икономиса много  време и така ще мога да прегледам повече пациенти. Така ще си спестим много усилия, мъка и пари", заяви д-р Цигаровски. Той добави, че такива сътрудници имат личните лекари в Западна Европа и САЩ. Пловдивският медик бе категоричен, че със средствата, които евентуално ще бъдат отпуснати за наемането на помощниците на джипитата, ще бъдат значително по-малко, от тези, които ще бъдат изразходвани по-късно за лечението на заболелите пациенти, към които не е приложена навреме профилактика заради прекомерната претовареност на джипитата.