Изследване обвърза проблемите с храненето при бебетата с повишен риск от забавяне в развитието на децата, съобщи ЮПИ.

Специалисти от университета в Олбъни са изследвали майките на близо 3600 деца на 18-ия, 24-ия и 30-ия месец след раждането им с проблеми в храненето като задавяне, плач по време на хранене или избутване на храната. Децата са изследвани и за забавяне в развитието си, предаде БТА.

В сравнение с бебета без проблеми в храненето, злоядите бебета показали повече от два пъти повече неуспехи при скринийнговите маркери за забавяне в развитието, установили учените.

"Проблемите с храненето може да са свързани със забавеното развитие, защото те са индикативни за основни неврологични различия", каза ръководителят на изследването Ерин Бел, преподавателка по обществено здраве в университета в Олбъни, щатски университет на Ню Йорк. Резултатите от изследването са публикувани онлайн в специализираното издание "Джърнъл ъв педиатрикс".

Проблемите в храненето могат да доведат и до недохранване и лошо физическо развитие, което засяга общото развитие или да са свързани с емоционалния темперамент, което пък да допринесе за социално и поведенческо забавяне в развитието, заключават авторите на изследването.