Данните от наблюдателното проучване се проверяват в рандомизирано клинично изследване - със сравняване на ефекта при различни групи участници

Хората със злокачествения рак на кожата меланом, които са се хранили с високо съдържание на фибри, реагират по-добре на имунната терапия. Те са имали значително по-голям шанс да живеят без прогресия на рака след около 13 месеца лечение, установява наблюдателно проучване на екип от тексаския Раков център в Хюстън. След като изследователите са коригирали данните за влияние на други клинични фактори, те откриват, че всяко увеличение с 5 грама дневно на фибрите в храните е свързано с 30 процента по-нисък риск от напредване на болестта или смърт.
Интригуващо е, че хората, които ядат достатъчно храни с растителен баласт, но не приемат пробиотични добавки, изглежда, получават най-голяма полза от лечението, съобщава “Медикъл нюз тудей”. Учените открили, че тези, които са реагирали добре на имунната терапия, са имали в червата по-голямо изобилие на бактерии от два вида, които помагат за усвояването на фибрите и нишестето.

Това проучване е поредното, което показва голямата роля на чревния микробиом за имунната система.

Микробиомът, това са микроорганизмите, които населяват червата ни. Здрави сме, когато приятелските към човешкия организъм популации микроби имат драстично надмощие над болестотворните и ги неутрализират.

В новото проучване разликите между хората, които са отговорили на лечението, и тези, които не са се повлияли, са били значителни, дори след “изчистване” на други фактори, които влияят на микробиома като телесното тегло, възрастта и лечение с антибиотици.

Изследователите помолили 128 души с меланом да попълнят анкета за диетата им и дали пият пробиотици. Освен това изследвали фекалните им проби като ориентир за количеството и разнообразието на бактерии в червата. Всички участници са били на терапия с противоракови лекарства, които пречат на раковите клетки да изключат съпротивата на имунните клетки.
За целите на изследването учените определят като достатъчни за деня най-малко 20 грама фибри от плодове, зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести храни. Само 37 от 128 души отговарят на критерия за достатъчен прием на фибри. След средно 13-месечно лечение при тях ракът не прогресирал. От 22 души, които съобщават за достатъчен прием на фибри и не използват пробиотици, 18 (82 процента) са отговорили на имунната терапия. За разлика от тях от 101 души, които съобщават за меню, бедно на фибри или които са приемали пробиотици, само 60 (59 процента) са отговорили на лечението.

Като наблюдателно (обсервационно) проучване изследването не може да докаже по строгите научни критерии, че диетичните фибри са пряко отговорни за всяко подобрение в отговора на лечението или че пробиотиците намаляват ползите. За да помогнат да се потвърдят резултатите от техните наблюдателни открития, учените правят и тестове с животни с меланом, където резултатите са близки.

Генералният извод на учените е, че ракът е сложно заболяване и всички намеси, използвани за допълване на лечението, трябва да бъдат “внимателно и задълбочено проучени”.

Започнало рандомизирано клинично проучване търси по-силни доказателства за това как диетите с различно съдържание на фибри влияят на микробиома и отговора на имунната терапия при хора с меланом.
Рандомизираното клинично проучване е златен стандарт в медицината. При него участниците са разделени на случаен принцип в групи, чрез които сравняват различни лечения или терапевтични методи, за да се докаже кое дава по-добър ефект. Този начин на сформиране на групите е гаранция за по-обеактивно сравняване на ефектите от лечението. В случая - как диетите с различно съдържание на фибри влияят на микробиома и отговора на имунната терапия при хора с меланом.