Университетът в Хонконг публикува първо изображение на варианта на коронавируса Омикрон, получено с помощта на електронен микроскоп, се казва в изявление на изследователите, предоставено на РИА Новости.

Изследователи от Медицинския факултет, сред които експерти по патология и вирусология, успяха да направят микрофотография на клетка от маймунски бъбрек след заразяване с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон и публикуваха изображението при малко и голямо увеличение.
Изследователите обясняват, че микрографията с малко увеличение показва увреждане на клетките с подути везикули, съдържащи малки черни вирусни частици. Микрографиите с голямо увеличение показват агрегати от вирусни частици с коронообразни шипове на повърхността им.
По-рано беше съобщено, че изследователи от катедрата по микробиология в Университета на Хонконг са успели да изолират Омикрон от клинични проби, което ще позволи да се разработят и произведат ваксини срещу новия щам.

Scientists at the University of Hong Kong, the first in Asia, isolated a new coronavirus "Omicron" strain from clinical samples https://t.co/wSW7gWDl2H

— report.ge (@report_ge) December 8, 2021