"Животът на децата с менингът не е застрашен.Това се случва и ежегодно сме имали такива случаи". Това заяви за "По света и у нас" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси. Повод за неговия коментар е новината за огнището на менингит в столичната детска градина №37 "Вълшебство" в квартал "Павлово".

Във видеоразговор проф. Кантарджиев е разговарял с обезпокоените родители, на които са дадени допълнителни разяснения. Той е обяснил, че в страните от Западна Европа има много повече случаи на менингити.

В Националния център за заразни и паразитни болести днес са изследвали около 40 материала на 8 работещи, контактували с инфектираното дете и на групата, които са били в контакт с това дете.

"Знаем кои са децата, които трябва два дни да взимат антибиотик, каквато е общо приетата световна практика", допълни проф. Кантарджиев.

Днес Столичната РЗИ е организирала изследването на общо 250 деца от въпросната детска градина, както и техни братчета и сестричета, доведени от родителите. Резултатите ще бъдат готови до 48 часа.

16 деца и 2-ма възрастни в столичната детска градина "Вълшебство" са с положителни проби за бактериален менингит.

В понеделник от Столичната РЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.