За умрял 62-годишен от Гара Елин Пелин сигнализира неговата съпруга Илона Александрова в социалните мрежи. Бил с пневмония и отрицателен тест за COVID-19. Пред bTV Александрова разказа: "Мъжът ми се разболя, ходихме на снимка, оказа се, че има двустранна пневмония. Закарахме го в "Св. Анна", но беше върнат, тъй като е с отрицателен тест за COVID-19 и казаха да си го лекуваме вкъщи".

Състоянието му се влошило.

"Започнахме да се обаждаме на тел. 112, но екипите на Спешна помощ казваха, че няма къде да го закарат. Това се случи няколко пъти, докато беше настанен в Пета градска болница".

Мъжът остава 26 дни в 3 отделения там и е изписан за домашно лечение, защото според съпругата му "няма клинична пътека, по която да го държат".

Състоянието му обаче се влошава и е откаран с линейка за болница.

"Не ме допуснаха да се кача в линейката. По обяд започнах да търся в коя болница е, открихме го в "Александровска". Докторът ми обясни, че от "Св. София" са обещали да го приемат, но и самият той не знаеше кога".

В 22 ч. жената получава съобщение от съпруга си, че още е в Спешния център на "Александровска". Час по-късно е върнат с линейка пред дома си.

"Беше гол, трепереше, плачеше, молеше за помощ. Лекарката се бе заключила в линейката, започнахме да дърпаме вратата. Беше извикала полиция, дойдоха 4 патрулни коли".

Лекарката се съгласява да помогне на мъжа в дома му, вика и втори екип, но той издъхва.

"Искам справедливост. Няма да спра, докато не намеря справедливост и не видя наказани хора", заяви опечалената съпруга.

Образувано е досъдебно производство. Асоциацията на спешните медици поднесе съболезнования, но призова Спешна помощ да не бъде обвинявана.

"Съболезнования... Но, за бога, позволете ми да не се съглася ,че сте загубили близкия си заради лекарска немърливост. Не обвинявайте екипите на спешна помощ, които са били до вас до последният миг на вашия близък и са правили всичко по силите си, за да му помогнат. С отрицателен тест за КОВИД 19 след първата дехоспитализация мъжът ви не можеше да бъде приет в ковидарник, защото вие щяхте да ни обвините, че сме го заразили повторно и убили. Виновни има, но не са спешните медици, обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, които масово се превърнаха в ковидарници.Виновни има, но не са изнемогващите ми колеги в препълнените Ковид отделения. Виновни сме всички, които когато трябваше да се ваксинираме - разсъждавахме, когато трябваше да се спазват мерките - не го правихме, а философствахме за погазените си права да вечеряме в ресторант, да отидем на клуб, на кино, на фитнес... Това се случва, когато броят на пациентите надвишат възможностите за лечението им в единица време и пространство и за съжаление не е нито първият, нито последният случай..." пише във Фейсбук страницата на Асоциацията.