Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоява в писмо до Европейската комисия за въвеждането на задължителна трета доза от ваксината за хора над 60 години, съобщи БНР.
Тази мярка вече действа в Гърция и активизира ваксинирането.
Налагането на трета доза, като част от европейския сертификат за хора над 60-годишна възраст, според премиера Мицотакис, е мярка, която да контролира пандемията.
В Гърция вече е въведено ограничението за валидност на сертификата 6 месеца и при непоставена трета доза лицата се третират, като неваксинирани. Данните на министерството на здравеопазването показват засилен интерес на гърците да си поставят бустерна доза, за да запазят правата си на по-облекчено пътуване и свободен достъп до обществени места.
Правителството в Атина не планира въвеждане на локдаун, след като напълно ограничи входа за неваксинирани на обществени места. Лекарите от съвета за контрол на пандемията призовават да се затворят всички заведения поне за два месеца.
Финансовият министър Стайкурас съобщи, че Гърция получава от Фонда за възстановяване средства в размер на 1,5 милиарда евро за сектор здравеопазване. С тях се предвижда модернизация на 80 държавни болници, както и закупуване на скъпа медицинска апаратура.