Европейските и американските нови препоръки за превенция се различават главно в мярката за алкохола

Проф. д-р Сотир Марчев, дмн, е началник на Клиниката по кардиология към Медицинския институт на МВР.

Завършил е Медицинския университет – София, през 1987 г. Има две специалности – по кардиология и по вътрешни болести. Специализирал е в Осака, Виена, Белград инвазивна кардиология и електрофизиология, кардиостимулация, ехокардиография и др. Главен изследовател в над 40 международни многоцентрови проучвания в областта на кардиологията. Има над 200 публикации в авторитетни международни и български медицински издания и участия в над 150 научни форума. Преподава на студенти и специализанти по кардиология. Автор на ръководства за клиничната кардиологична практика.

Дългогодишен член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

- Проф. Марчев, Европейското кардиологично дружество и Американската кардиологична асоциация издадоха почти едновременно нови препоръки за добро сърдечносъдово здраве. Какво съветват?

- Препоръките на двете организации 90% съвпадат, разликите са малко.

В последните години се разбра, че най-големият сърдечносъдов грях не е затлъстяването, а обездвижването. Затова и европейските, и американските препоръки изискват да се движим, за да не се разболеем. Препоръчителното е поне 150 минути седмично умерени физически натоварвания – 5 дни седмично по 30 минути.

- Кои активности се препоръчват?

- Умерени са физическите натоварвания, които те карат да дишаш дълбоко, но все още можеш и да говориш. Ако не успяваш, натоварването вече е тежко. Умерени натоварвания създават бързото ходене, плуването, карането на колело, по-тежката домакинска работа, трудът в градината и други форми на аеробна физическа дейност. Кардиолозите стимулираме хората да се стремят поне към минималното време, но които не могат да постигнат 150 минути – колкото могат. И по-малка двигателна активност е по-добре от никаква. За човек, постигнал препоръчителните 150 минути, следващото ниво

не е толкова

да увеличава

времето, колкото

да въведе 2 пъти

седмично силови

упражнения,

упражнения с натоварване. Такова е например вдигането на леки гири – до 5 кг, но може да се използват и подръчни средства като тежки книги, бутилки с вода. Вдигаме ги 100 пъти над главата. На колега на 85 г. му отнема 30 минути, аз като доста по-млад се справям значително по-бързо.

Втори мощен фактор за превенция на сърдечносъдовите заболявания и за увеличаване на продължителността на живота е всеки да си знае стойностите на артериалното налягане и ако то е високо – да се лекува.

- Кои са актуалните цели за кръвното?

- Кардиолозите искаме

на всеки човек

артериалното

налягане да е

под 140 на 90

- Колко под това е най-добре?

- Зависи от възрастта. За хората под 69 г. включително се препоръчва горната граница на кръвното налягане да е между 120 и 130 милиметра живак. Логиката е, че колкото е по-ниско, толкова по-рядко възникват сърдечносъдови заболявания и усложнения. Но европейските препоръки към кардиолозите са кръвното на пациентите, лекувани с хапчета, да не се сваля под 120. Все пак трябва да има артериално налягане, което да движи кръвта.

За хората на 70 и повече години, които са на хапчета за контрол на кръвното, европейските препоръки са да им поддържаме горните граници на артериалното налягане между 130 и 140 милиметра живачен стълб.

Във всички възрасти се изисква долните стойности да са около 80 милиметра живак.

- Защо нормата за горната граница на кръвното е по-либерална за по-възрастните?

- Те по-често имат атеросклероза – стеснени кръвоносни съдове, и е необходимо по-голямо налягане, което да преодолява стесненията.

- Падането на наднормените килограми по-назад в списъка на сърдечносъдовите грехове означава ли, че медицината става по-толерантна към пълнотата?

- Ако имате високо кръвно, ако липидите в кръвта ви са над нормите, ако имате гранична или повишена кръвна захар, най-лесният, най-здравословен и най-евтин начин е да отслабнете. Европейските препоръки за превенция на сърдечносъдовите заболявания изтъкват, че има безброй диети, с които човек може да отслабне, но се препоръчват само здравословните. С останалите може да постигнете ниско тегло, но сърдечносъдовият риск ще се е повишил.

- Например?

- Типичен пример е кето диетата, която се базира на изобилие от мазнини и белтъчини. Много хора

отслабват с т.нар.

вълча диета,

но за сметка

на увреждане

на бъбреците и повишаване на сърдечния и на съдовия риск.

- Кои диети за отслабване се препоръчват?

- Най-общо казано, на базата на средиземноморската диета. На тази основа е и диетата “чудо”, с която отслабна Адел.

- Какви са основите на средиземноморската диета?

- Като средиземноморска обозначаваме диета, богата на зеленчуци и плодове; на пълнозърнести храни като например пълнозърнест хляб и кафяв ориз. Включва и разнообразни ядки и семена – сурови и неосолени. Понеже са много калорични, е добре да се ограничават до една шепа на ден: около 30 грама.

В средиземноморската диета задължително присъства и рибата - поне веднъж седмично. Когато хора, които не ядат риба, започнат да я включват в храненето си, намаляват своя сърдечносъдов риск. Ако слагат на масата си риба 2 пъти седмично, още по-добре. Но голямата разлика е между ядящите и неядящите риба, затова горещо я препоръчваме поне веднъж седмично.

За средиземноморската кухня са типични растителните мазнини, зехтинът, слънчогледовото олио. Не препоръчваме тропическите мазнини като кокосово масло, палмово и други подобни.

За всеки с високо кръвно е добре да ограничи употребата на сол. Разбира се, на хората с есенциална хипотония – ниско артериално налягане, не ограничаваме солта.

- Новите две ръководства внасят ли ред в противоречивите съветите за алкохола?

- Последните европейски препоръки задават нови, по-стриктни ограничения за употребата на алкохол в сравнение с предишното ръководство. Съветът е човек да не пие повече от 100 грама чист алкохол седмично. На практика – 2 питиета седмично. Това е съществената разлика с американските препоръки, които все още не възразяват срещу 2 питиета - на ден обаче, за мъжете и едно питие на ден за жените.

Това, срещу което и двете кардиологични школи са най-непримирими, са подсладените напитки. Склонни сме да приемем различаващите се позиции за алкохола, но не и да приемем употребата на подсладени напитки.

- Съвсем ли са забранени?

- Знае се, че на един човек, като му забраниш нещо да яде или да пие, и само за това ще изпитва глад и жажда. Затова в европейските препоръки пише: не повече от 10% от вашата енергия за деня да идва от подсладени напитки. Да са сведени до минимума, в който човек може да се ограничи.

- Подобно ли е отношението към пушенето?

- Силно е препоръчително, ако човек пуши, да се откаже. Много хора се боят, че ще напълнеят. Новите препоръки казват: Да, може, но това, че сте напълнели от спирането на тютюнопушенето, не повишава вашия сърдечносъдов риск. Кардиолозите предпочитаме хората

пухкави и

непушещи,

вместо кльощави

и пушещи

Вторите са нашите по-тежки пациенти и с по-висока смъртност. Аеробна дейност е не само бягането, а и бързото ходене, което за повечето възрастни хора е по-лесната форма на спортуване. Ако по време на ходенето се задъхваме, но все още можем и да водим разговор, натоварването покрива дефиницията на кардиолозите за полезно умерено усилие. СНИМКА: ДАК

Аеробна дейност е не само бягането, а и бързото ходене, което за повечето възрастни хора е по-лесната форма на спортуване. Ако по време на ходенето се задъхваме, но все още можем и да водим разговор, натоварването покрива дефиницията на кардиолозите за полезно умерено усилие. СНИМКА: ДАК

- Кои други фактори повишават риска от инфаркт и инсулт?

- Значителна роля играе високата кръвна захар.

Ако е гранично повишена, човек трябва да е още по-старателен в спазването на препоръките за намаляване на сърдечносъдовия риск. На първо място – намаляване на телесното тегло чрез здравословна диета с ограничаване на животинските мазнини и чрез аеробна физическа активност и силови упражнения.

Във връзка с контрола на кръвната захар актуалното са нови класове медикаменти. Метформинът запазва място на класическо средство за контрол на глюкозата, но навлизат и 2 нови групи лекарства, препоръчвани от европейското кардиологично ръководство.

Едната нова

терапия е с

GLP1-рецепторни

агонисти,

другата - с

SGLТ2 инхибитори

Тези групи не само намаляват кръвната захар, но удължават живота.

Метформинът способства за изхвърляне на надвишената кръвна захар в червата и така тя напуска тялото. Затова той се стартира постепенно с покачващи се дози. Смисълът е да имат време чревните бактерии да се адаптират към тази новопоявила се за тях храна. SGLТ2 инхибиторите водят до изхвърляне на надвишената кръвна захар в урината. Пациентите, които ги приемат, трябва да спазват добра хигиена, за да не развият по пикочните пътища гъбички, които се хранят с повишената от медикаментите глюкоза в урината. Тоест, когато пациентът приема с храната си много повече калории, отколкото му са необходими, лекарите се опитваме с тези медикаменти да изхвърлим част от захарите извън тялото му неоползотворени. Но

няма хапче,

което пациентът

да не може

да “надяде”,

ако си реши

Затова медиците желаем тези медикаменти да са добавка към здравословния живот на диабетика, а не негов заместител.

SGLТ2 инхибиторите започнахме да прилагаме в кардиологията при пациенти, които имат сърдечна недостатъчност, дори да нямат захарен диабет, и резултатите са впечатляващо добри.

Посланието е, че ако имате диабет и отдавна не сте били на контролен преглед, направете го, защото има нови ефективни медикаменти, които водят до удължаване на живота и са безплатни за диабетиците. Ендокринологът ви може да прецени, че те са по-подходящи за вас, а това може да е полезно и за сърцето ви.

В терапевтичната област са и новите препоръки за антитромбозната профилактика.

Отминаха

времената

на съвета

всеки да пие

100 милиграма

аспирин вечер

Вече не е препоръка за първична профилактика на исхемичната болест на сърцето. Вече го предписваме само за вторична профилактика – при доказано атеросклеротично съдово заболяване като например исхемия на сърцето или периферни съдови проблеми.

С други думи, използваме тази профилактика за болните хора, за да нямат усложнения. За здрави не се препоръчва, най-малкото защото, ако пиете аспирин за всеки случай и не дай си боже, катастрофирате, вътрешните ви кръвоизливи ще са много по-големи.

Граничен случай са хората с диабет или други рискови фактори.

Препоръките обхващат и съня като фактор за сърдечно и съдово здраве. За да е изпълнено условието, трябва да е достатъчен.

- Как да разберем дали ни е достатъчен сънят?

- Много е лесно и не се нуждаем от сложни изследвания или системи за проследяване. Ако

сутрин се

събуждаме

наспали се,

отпочинали и

бодри, значи

сънят ни

е отличен

Няма значение колко пъти сме се будили, какви шумове сме чували, дали сме сънували. Щом се събуждаме бодри, отпочинали и работоспособни, няма какво да го мислим.

Ако обаче се събуждаш изтощен и съсипан, има две обяснения. Или са лоши условията за сън, или се намесва заболяване. Препоръчваме на такива хора за 4 седмици да спазват хигиена на съня. Да лягат и да стават по едно и също време, да спят на тихо, тъмно и по-хладно, да не лягат преяли или препили, да махнат всяка електроника от спалнята и да не гледат екрани в часовете преди сън.

Ако за месец сънят не се нормализира, трябва да се потърси лекар, за да се установи причината. Ако има например проблем с простатата и човек става по 7 пъти на нощ, ясно е, че не е за терапия за сън, а за лечение на жлезата и трябва да се намеси уролог. Но причина може да са проблеми с щитовидната жлеза, хиперинсулинизъм, кардиална или бронхиална астма и още много заболявания, които трябва да се лекуват и заедно с това ще се подобри сънят.

- Вече 2 години неканен стресор ни се бърка не само в съня, а в целия живот и в здравето – как се усеща това в кардиолгията, проф. Марчев?

- Интелектът на един човек се измерва и по това доколко успява да предвижда. Статиите във вестник “24 часа”, които ние двамата с вас, Люба, написахме още в първите дни на пандемията в началото на 2020 г., са верни и актуални и днес. Който ги е забравил, може да ги прочете отново - в интернет сайта на “24 часа” ги има.