Какво да правим и да избягваме в името на здравословните 8 часа на нощ

Днес едва ли е нужно да бъдем убеждавани колко е важен 8-часовият сън. Огромно количество информация, научни статии и изследвания доказват, че той е в основата на човешкото здраве.

Онези, които се хвалят, че работят по 19 часа в денонощието и “губят” само по 4-5 часа за спане, очевидно не са запознати с лекциите на известния британски невролог и сомнолог Матю Уокър за недоспиването, пише сп. “Ел”. В известната си книга “Защо спим?” той предупреждава, че ако редовно спите под 6 часа на нощ, това срива имунната система, увеличава над два пъти риска от рак, предразполага към диабет и алцхаймер.

Според д-р Уокър сънят е суперсила. Той не е просто необходимост, а най-добрият ресурс, с който разполага човекът. Здравото и достатъчно спане усилва познавателните способности - ученето, помненето, вземането на логични решения. Той регулира емоциите, метаболизма, апетита ни, забавя стареенето, увеличава дълголетието.

За отношението на човека към собствения му живот през XXI век се съди не само по това колко пари харчи за себе си, но и колко време отделя за сън. За да си осигурим необходимите 8 часа на нощ в обятията на бог Морфей, специалистите дават следните съвети:

Инвестирайте

в качествени

матраци и

чаршафи

Навярно сте забелязали как сладко се спи в добрите хотели. Луксозните вериги никога не икономисват от матраци и спално бельо. И неслучайно – ние прекарваме в сън средно 25 години от живота си.

А и какво може да се сравни с удоволствието да се отпуснеш в свежа мека постеля след дълъг работен ден. Удобният, а не продънен и изкривен матрак е предпоставка за здрав сън без въртене и будене през нощта и без болки в тялото сутрин. Най-подходящ, особено за хора с по-голямо тегло, е по-твърдият матрак. Иначе той поддава, тялото се изкривява и се нарушава кръвоснабдяването в различни части на тялото, а кокалите болят.

Възглавницата също трябва да подберете по височина и твърдост, така че да не се събуждате със схванат врат. При възможност хубаво е тя да е от копринен плат - не оставя бръчки по кожата на лицето сутрин, предпазва косата от заплитане, придава ѝ блясък, съветва сп. “Ел”.

За чаршафите избирайте памучни материи – те не запарват и не придобиват неприятен дъх като изкуствените.

Изберете пижама или нощница която няма да ви се ще да събличате. По възможност също от естествена материя. Може да спите и по фланелка, но красивата и удобна нощна дреха създава настроение и подпомага съня.

Избягвайте

електронните

устройства

Най-трудният съвет от наръчника е да се откажете от електронната техника два часа преди заспиване. Синята светлина от екраните на телефона и компютъра намалява производството на хормона на съня мелатонин и така изважда организма от равновесие и разстройва биологичния ни часовник. Това не само се отразява на качеството на съня, но и предразполага към сериозни заболявания, които ще се проявят след време.

Освободените от компютъра два часа може да използвате, за да вземете разпускаща вана с лавандула и да почетете хартиена вместо електронна книга.

Ако не можете съвсем да се откажете от електронните устройства, поне ги ползвайте правилно. Избирайте например такива с по-малък диаметър на екрана, които излъчват по-малко светлина, намалете яркостта. Снабдете се с “умни” лампи, за да контролирате осветлението в стаята.

Изгонете от

леглото

домашния

любимец

Изследвания показват, че домашните животни са полезни за добрия сън. Допускането им в постелята пропъжда стреса, носи усещане за спокойствие и сигурност. Топлината и пухкавата им козина лекуват тревогата и депресията. Но е добре този контакт да става за кратко преди заспиване. Иначе постоянното им местене, слизане и качване на леглото ви будят и спите на пресекулки, което е много вредно за здравето и нервите.

Ако не сте измили добре котката и кучето, мръсните им лапи носят риск от зарази. За тези, които страдат от алергии, също би било най-добре да не допускат домашните си любимци в леглото.

Сложете в ред

мислите си…

и спалнята

Вечер си лягайте в подходящото настроение, което се постига с успокояване на мислите и с медитация. Това може да се постигне например с приложението за медитиране на Гугъл Buddo, което има специален раздел, посветен на съня. Освен омайващи звуци и успиващи аудиоистории, там има 6 вида медитации с различна продължителност.

Хората, практикуващи йогизъм, ще оценят йога хидра – 20-минутно упражнение, което води до пълен релакс и спиш като къпан.

Проучвания са доказали, че хаосът в спалнята не само поражда раздразнение, но и влияе отрицателно върху качеството на съня. По възможност не затрупвайте с купчини дрехи мебелите. Вместо да пълните стаята със сувенири и дрънкулки, купете си качествен овлажнител и етерични благоухания, а на прозорците сложете щори, блокиращи светлината.

Не прекъсвайте

утринната

дрямка

Често натискаме алармата на часовника многократно, за да поспим още няколко ценни минути сутрин. Но всъщност губим от здравия сън и се надигаме от леглото намусени и изнервени. Това може да се избегне с класическия стар будилник, навит на подходящото време за ставане.