28 жалби срещу зеления паспорт

Над 13 000 души изтеглиха сертификатите си за преболедуване на COVID-19, доказано с антигенен тест, само в първите часове от пускането им в сайта на Националната здравноинформационна система.

Този брой бе отчетен преди 11 ч, съобщи “Информационно обслужване”, което направи документа за 4 дни. Той е валиден само в България 1 година от датата на първия позитивен тест.

Желаещите да получат своя трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния си номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. На него те ще получат SMS код, който да се въведе в страницата на портала.

550 000 сертификата са изтеглили българите от 19 октомври досега. Общо изтеглените европейски сертификати са вече 1,47 милиона.

Рекорден по теглене е диапазонът от 9 до 10 ч вчера - 24 723 сертификата, а до обед броят им достигна 60 000.

На този фон поставените в неделя дози ваксини са 7156, а броят на хоспитализираните продължава да расте. В болница настанените вече гонят 7000, от които 600 са в интензивни отделения. Активните случаи са 80 000.

Жалби започнаха да подават граждани още в първия ден от влизането в сила на зеления сертификат. 28 бяха внесените до 16 ч в понеделник в Софийския административен съд, който е компетентната институция.

Вчера подадените жалби са били 19, като две от тях са и за спиране на мерките. В петък пък са били подадени осем. Една от тях е от фирма и е срещу точка 4 от заповедта - че се преустановяват масовите прояви като фестивали, събори, фолклорни изпълнения и др. под.

Останалите 7 са от граждани за отмяна на цялата заповед. В края на миналата седмица 3 жалби срещу заповедта на министъра Стойчо Кацаров и три срещу тази на просветния министър Николай Денков са подадени и във Върховния административен съд (ВАС). Втората заповед е да се мине към дистанционно обучение на всички ученици от градовете със заболеваемост над 750 на 100 000 на 14-дневна база.

Тези жалби също ще бъдат препратени към административния съд, тъй като ВАС в случая не може да е първа инстанция.

Колективна жалба, под която стоят подписите на 57 души, обяви, че внася в административния съд и Мая Манолова.

Във фейсбук пък беше пусната петиция в подкрепа на друга колективна жалба срещу заповедта на министъра.

От административния съд обясниха, че все още по нито една от жалбите не е образувано дело.

Това ще стане, след като от здравното министрество пристигне преписката, тоест всички документи, както и самата заповед.

Колективен иск за дискриминация заведоха и фармацевтите в страната, но той е насочен към Народното събрание и Министерския съвет.

Въпреки че те също са на първа линия, от началото на здравната криза

не получават нито

допълнителен

финансов бонус,

нито са

осигурявани

с предпазни

средства

като маски, дезинфектанти и т.н. “По необясними причини въпреки многократните напомняния и становища на Българския фармацевтичен съюз компетентните държавни органи в лицето на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), МС и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър-фармацевтите”, се казва в съобщението на съюза.

От съсловната организация съобщават и че договорът им със здравната каса - аналогия на рамковия договор, който подписват лекарският съюз и касата, е с давност до края на октомври, а нов не е сключен. Въпреки изпратените от БФС писма за разговори до надзора на касата още в началото на месеца отговор нямало. Бил получен едва след внасянето на иска в съда.

Вижте как изглежда новия сертификат