От Българския лекарски съюз /БЛС/ настояват НЗОК да им предостави разчетите за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината. Това съобщиха от съсловната организация, пише БТА. Разчетите да бъдат обсъдени между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС на публична среща, която и да бъде излъчвана в реално време, настояха още от БЛС. "Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск", допълниха още от БЛС.

Българският лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн.лв. за болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100 процента на болниците. От съсловната организация предложиха същият подход да бъде приложен и спрямо изпълнителите от първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ, където очертаващите се икономии са съответно 17 млн.лв. и 27 млн. лв.

При съмнение за злоупотреби и опит за прикриване на средства от страна на ръководството на НЗОК, от БЛС изразиха готовност да сезират компетентните органи.