И тогава цари голямо неверие към инжекциите срещу болестта

Преди повече от половин век една голяма американска звезда - Елвис Пресли, реши да се ваксинира срещу полиомиелит пред камерата и това спаси хиляди човешки животи в САЩ.

През 40-те и 50-те години в САЩ, а и в целия свят, бушува епидемия от полиомиелит (детски паралич). В края на 40-те болестта парализира средно по 35 000 души годишно, повечето от които деца. Само през 1952 г. смъртните случаи са 58 000.

Десетки хиляди деца всяка година остават инвалиди за цял живот, болниците са препълнени с малки пациенти, които дори не могат да дишат сами, защото крехките им телца са парализирани и са подложени на изкуствена вентилация с "железен бял дроб" припомня събитията от миналото сайтът Dir.bg.

 САЩ са обхванати от паника, а учените неистово търсят спасение. Самият Франклин Делано Рузвелт е диагностициран с детски паралич, когато е на 39 години, и става парализиран от кръста надолу заради зловещата болест.

През 1951 г. д-р Джонас Солк, ръководителят на лабораторията за вирусни изследвания към университета в Питсбърг, успява да разграничава три различни вида вируси, причиняващи полиомиелит, което му позволява да разработи "мъртва" ваксина, при инжектирането на която организмът на детето започва да произвежда антитела. Предварителните тестове на ваксината против полиомиелит започват през 1952 г., като д-р Солк прилага експериментални дози върху самия себе си, съпругата и тримата си сина.

Две години по-късно здравният департамент на Ню Йорк започва масирана кампания за ваксинация срещу детски паралич. "Но цената на препарата, апатията и невежеството се превърнаха в сериозни пречки пред усилията за изкореняване на тежкото заболяване", пише историкът Стивън Моудсли.

Влиятелни журналисти използват медиите, за да агитират срешу ваксината, а през април 1955 г. над 200 000 деца от пет американски щата са имунизирани, но партидата се оказва дефектна - вирусът на полиомиелита не е умъртвен. 200 деца са парализирани, а 10 губят живота си и това е жесток удар срещу кампанията.

На 28 октомври 1956 година най-голямата звезда на Америка - Краля на рока Елвис Пресли отива студиото на CBS, за да участва в "Шоуто на Ед Съливан" и публично пред обективите на фотографите получава своята ваксина срещу полиомиелит. По това време процентът на ваксинираните тийнейджъри в САЩ, които са най-рисковата група, е едва 0,6 на сто.

Тогавашният нюйоркски комисар по здравеопазването Леона Баумгартнър и заместникът й Харолд Фюрст поставят ваксината на Елвис, а снимките от събитието заливат пресата в цялата страна. Шест месеца по-късно 80 процента от американските младежи и девойки са имунизирани срещу полиомиелит.

Само за 5 години броят на болните намалява с 96 процента, а д-р Джонас Солк се превръща в национален герой. Той отказва да патентова откритието си, въпреки че според оповестените от журналисти и експерти изчисления, това би го направило най-богатия човек в света с приход от 7 милиарда долара.