Колеги цитират учебници от 1981 г. за антителата, коментира вирусологът Любомира Николаева-Гломб пред Нова тв. Антителата са най-различни видове, а тестовете не дават достатъчно данни, че става въпрос за протективни при този вирус, добави тя по темата защо сертификати за антитела не могат да бъдат признавани.

„Знае се, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, много бързо избледняват и организмът бързо забравя срещата си с който и да е от коронавирусите. Наистина ние познаваме Sars-Cov-2 от по-малко от две години, но нямаме основания да смятаме, че този вирус ще се различава от останалите. Лекарите, работещи в специализираните отделения, са в ежедневен контакт с COVID. Те непрекъснато си "гъделичкат" имунитета и той в достатъчно напрегнато състояние. Антителата са най-различни видове, а разработени сега тестове не дават достатъчно достоверни данни, че става въпрос за протективен имунитет”, обясни доц. Николаева-Гломб.

Тя обясни, че това, че антитялото е срещу спайк протеина, все още не означава, че то има неутрализираща вируса активност. Това може да се разбере само в постановката на вируснеутрализираща реакция. Такъв тип изследвания са скъпи, а тестовете, които се използват по цял свят, са „сурогатни”, полезни за епидемиолозите. В тази връзка доц. Николаева-Гломб е категорична, че няма смисъл от тестовете за антитела.

„Не мога да разбера защо толкова лекари казват да не се ваксинираме, ако имаме високи антитела. Може би защото не са си направили труда да прочетат за ролята на антителата в имунитета. Няма стандартизиран и валидиран метод, който да каже: ето това е границата от антитела, при която ти си защитен от преболедуване", посочи още вирусологът.