В Русия са открити единични случаи на новия вариант на коронавируса AY.4.2 - разновидност на варианта Делта. Това съобщи днес пред журналисти Камил Хафизов, ръководител на научна група в Централния научноизследователски институт по епидемиология към федералната агенция Роспотребнадзор, предаде БТА, като се позовава на ТАСС.

Вариантът AY.4.2, открит първоначално във Великобритания, според британски учени е един от 45-те подвидове на варианта Делта. Според Франсоа Балу, директор на института по генетика към Лондонския университетски колеж, новата разновидност може да се разпространява с 10-15 процента по-бързо от Делта.

Вариантът AY.4.2 може постепенно да започне да измества "старата" Делта, но това едва ли ще стане също тъй стремително, както самата Делта измести преди време останалите варианти, коментира Хафизов.

"Откриването на нова разновидност, разбира се, е важно да се наблюдава, но това не означава, че става дума за следващия вариант, който ще измести Делта", каза по-рано авторитетният британски учен Андрю Полард. Той е ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет.