Едва преполовен, октомври се очертава третият най-смъртоносен месец от началото на пандемията у нас.

Над 1300 души с COVID са починали от 1 до 16 октомври включително, сочи седмичният анализ по данните от Единния информационен портал. Общо жертвите на пандемията у нас станаха 22 274 по данни към понеделник.

Досега ноември и декември 2020 г. бяха най-черните у нас с починали съответно 2560 и 3309 души с потвърдена коронавирусна инфекция.

Умрелите в сравнение с миналия октомври вече са 2,7 пъти повече, изчисли и математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Въпросът сега е

къде е таванът

на 4-ата вълна,

коментира пък в редовния си седмичен анализ Тихомир Безлов. Броят на починалите през седмицата 9-16 октомври с диагноза COVID-19 е 615 при 621 миналата седмица, което е спад с 1%, отчита анализаторът. “Мисля си, че макар и забавящо се, високото ниво на броя на починалите се запазва”, е заключението на Безлов.

С ръста на заболелите бе преминат и психологическият праг от 6000 приети в болница. По данни за предишното денонощие хоспитализираните са 6074. От тях в интензивно отделение са настанени 512.

Висок остава и делът на положителните проби спрямо общо тестваните, който цяла седмица се движеше около и над 15.

85,62% от приетите в болница са без ваксини.

Делта-вариантът протича по-тежко при млади хора, напомня д-р Рада Прокопова от столичната "Света Анна". “Друга основна разлика е начинът, по който започва самата инфекция - с висока температура от 39-40° в рамките на седмица, белодробните усложнения се развиват по-бързо. Преди бяха след 7-ия или 10-ия ден, а в момента още към 4-ия-5-ия имаме пневмонии”, казва тя.