Ситуацията е много сериозна  и напрегната. Нарастващият брой заразени с COVID и заетостта на леглата в болниците, вкючително на интензивни, налага допълнителни мерки. Това нямаше да случи, ако лятото използвахме да се ваксинираме, каза здравният министър Стойчо Кацаров пред БНТ.

Днес той ще обсъди със съвета си по епидемиология какви мерки да се въведат на национално ниво.  

"Днес ще се срещна и с директорите на болници и ще искам становища от директорите на РЗИ, като до края на деня или утре ще има заповед", каза Кацаров. Но той не очаква локдаун.

Ако се реши въвеждане на зелен сертификат за отпадане на всички ограничения на обществени места, той няма да се иска за деца, уточни министърът. 

Но места школи и езикови центрове са затворени, но не и стадионите. Той обясни, че това е заради заповедите на РЗИ по места. С неговата заповед тези мерки ще бъдат уравнени в цялата страна. 

"Мерките се стремим да са максимално щадящи. Не смятам, че сме закъснели или прибързали с тях". 

За натовареността в болниците и все повечето случаи болни да се връщат заради пълни легла, Кацаров каза, че легла ще се разкриват според нуждите.

"Когато се изчерпят, с разпореждане на директора на РЗИ се разкриват определен брой легла в определени болници. Когато те изчерпят капацитета си, тогава се разкриват легла и в други", обясни Кацаров и допълни, че в софийксите болници все още имало места. 

Правело се всичко възможно да се избегне забраната на плановия прием в болниците. Това ще стане, само ако е направено всичко друго.

Преценката дали да бъде настанен един болен в болница или вкъщи, се прави винаги, без значение дали всички легла са заети или свобони. Няма да се стигне до ситуация, в която болни се връщат, защото няма легла, каза Кацаров, макар медиите да показват и сигнали за запълнен капацитет. 

Коордианцията за настаняване на пациенти се извършва от РЗИ и Спешна помощ.