"Аз живея на ток. На мен ми е поставен този апарат, защото съм стигнал крайна фаза на сърдечна недостатъчност, за да мога да дочакам присаждане и чакам с този апарат", каза по Би Ти Ви Йордан Пенчев.

Телевизията вече бе излъчила репортаж за борбата за живот на Пенчев. Той е 23-годишен и като всеки млад човек има големи мечти. Нo неговата най-голяма мечта е да получи ново сърце. Почти година той все още не я е сбъднал, а времето изтича.

Младият мъж живее с изкуствено сърце близо 2 г. Винаги носи чанта, в която е захранването му. Но то вече не е достатъчно да го поддържа жив. 

"Бих казал, че Йордан е добре. В стабилно състояние и очаква второто изкуствено сърце. Още едно апаратче. Това, което има, изключва лявата камера, от нея отива в сърдечната клапа. За съжаление и дясната вече не работи и се налага това е нещо, което рядко и в света се прави, в България ще е за първи път - да обиколим дясната камера, да вземем кръвта от нея и да я вкараме в артериалната артерия, пак с помощта на една помпа, която се захранва с батерии.  Тя ще дойде от Германия, американско производство е. В понеделник ще я донесат в болницата, и в сряда или в петък зависи от това кога ще дойде представителя на фирмата, който трябва да наблюдава този процес, ще имплантираме. Технически не е сложна операция, но има много сраствания", обясни проф. Генчо Начев.

"Окончателното решение би било трансплантация на човешко сърце от донор. Но за съжаление самите донорски ситуации не са чести, ние сме на едно от последните места в Европа и има много чакащи - 38 души в момента, две деца има - едното е на 3 години. Този пациент е с предимство, защото всички с изкуствено сърце са на първа линия", обясни още Начев. 

Относно коронавируса, докторът каза:

"Ние българите сме свикнали, когато има заплаха, да изпадаме в паника и обратно. Когато малко от тази заплаха започне да изчезва ние забравяме за нея. Лежерно се отнасяме, ставаме много велики, и в следващия момент пак ни напада същата работа, това е народопсихология. И както зимата ни изненадва всяка година, така и вирусът ни изненадва", смее се Начев.

Той смята, че идеята за зеления сертификат като начин на продължаване на живота е много добра идея и даде за пример Гърция. "Това е всъщност стимула хората да се ваксинират. Това да задължиш хората не е добре. Но използвайки такива стимули ти можеш да им помогнеш в решението да бъдат ваксинирани".

Според Начев, предложението на Българската болнична асоциация , която иска от здравното министерство да се приеме предложение неваксинирани пациенти с коронавирус в болница да заплащат част от разходите за лечение, проф. Начев каза: "Не е нещо ново, има страни, в които е въведено. Не знам в България дали това ще влезе. Можем ли да го лекуваме, ако не е осигурен? Има задължително здравно осигуряване и горе-долу 1 млн. не са здравноосигурени. Какво правим - няма финансова полиция, пускаме едно известие и нищо не става. В някои страни е въведено, говори се за него, но това са страни, в които има ред и санкции, когато не се спазват. България е разграден двор в това отношение", каза доктора.

"ЕС, който събира страни за обща поръчка на хапче за лечение на коронавирус също е добро решение, но панацея няма, много фрими разработват подобни неща срещу това заболяване. Да, то ще помогне в лечението, но няма да помогне в създаването на обществен имунитет. Това ще бъде много добре, ще свали смъртността, но историята на медицината го е доказало, че решенията на такива проблеми е ваксинацията", сподели още проф. Генчо Начев.