Анализаторът на COVID-19 проф. Николай Витанов, математик и физик, потвърди днес в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия, че продължава да получава заплахи заради анализите за развитието на болестта, които прави.

Той даде примери за красноречиви заплахи към него от социалните мрежи:

"Витанов, след няколко удара с винкел в главата, решенията ти ще бъдат различни."

"Манипулатор, който взема 36 хиляди от държавата на месец за неправилни сметки."

"Дай му адреса на тоя. Все някой с рунтави гърди, ще се справи с това измекярче".

Той разказа и случай от миналия октомври, когато някой искал да предизвика катастрофа с автомобила му.

"В края на миналия октомври бях тръгнал със семейството си на път, трябваше да излезем на магистралата. Имам навици от казармата - погледнах в какво състояние е автомобилът преди да тръгна и видях, че нещо не е наред. Гумата беше обработена така, че да изгърми при висока скорост. Няма как това да е било случайност, беше направено добре. Заплахите продължават. Не смятам да подавам жалба за сигналите срещу мен. Оправям се по друг начин", сподели ученият.

Той предупреди от ефира младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози: "Внимавайте много. Първите 2 седмици ще чакат да се провалите. Ако това не се случи, ще започнат да ви хейтят. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат да ви отправят заплахи, а след това и ще ви посегнат".

За себе си допълни, че не е участвал при вземането на решения и не прави прогнози за повече от 7 дни.

"Аз правя анализи и числата са такива каквито са. Виждате, че става, каквото кажа", допълни ученият. Той припомни, че е изкарал три вълни до момента. "Казах, че ще изкарам още една вълна заради народа. След това ще спра да се занимавам с това", допълни проф. Витанов.

Но и предупреди: "Вълната тръгна да си ходи, но акълът ни не спря и сега сме във вторичен пик. Пик септември и пик октомври ще има".