Само 4 от 15 ДКЦ в София подписали с касата; в 8 области още няма COVID зона

Само на 4 места в София от 15 заявили желание към момента се предлагат безплатните прегледи и лекарства, обещани от здравния министър Стойчо Кацаров с изграждането на т.нар. COVID центрове в бившите поликлиники и медицински центрове. В много други градове обаче процедурата не работи заради организация в последния момент, показа проверка на “24 часа”.

За да могат да предлагат безплатни прегледи и медикаменти на лекуващи се вкъщи от COVID, медицинските центрове и ДКЦ-тата трябва първо да подпишат анекс със здравната каса. Районните здравни каси обаче започнали да информират лечебните заведения едва в края на миналата седмица, когато здравното министерство вече обяви старт на новата процедура. Между 2 и 4 дни отнема обаче процедурата от подаване на заявление до подписване на анекс, през което време ДКЦ-тата не могат да започнат да предлагат услугата. Допълнително част от центровете изчаквали да се обнови софтуерът им, но тази организация зависи изцяло от тях.

66 са местата с COVID зона, които до момента са подали заявление за сключване на анекс. При някои от тях процесът е завършен, а други трябва да отидат до РЗОК, за да подпишат договора. Така от 15 лечебни заведения, заявили сключване на анекс в София, наприемр, реално в момента по новта процедура могат да работят 4 - XVII ДКЦ, това в “Александровска” и медицинските центрове “Детско здраве” и “Доверие”, казаха за “24 часа” от здравната каса.

Все още от 8 области в страната няма подадени никакви заявления, което означава, че там хората към момента нямат достъп до безплатните прегледи и лекарства, защото рецептите за тях се издават само от COVID зони. Това са Видин, Разград, Благоевград, Велико Търново, Търговище, Кърджали, Смолян и Кюстендил, като в Разград очаквали днес анекс да подпишат два центъра, каза директорката на РЗИ д-р Ася Генева.

В Благоевградска област обаче се наложи в понеделник РЗОК да проведе среща с шефовете на ДКЦ-та и медицински центрове, тъй като там и преди въвеждането на новата програма, и сега, разкрита COVID зона няма. Причината е, че много от центровете не могат да осигурят лекар и медсестра за COVID зоната и тя да работи 8 часа на ден, каквито са изискванията. Освен това не всички имат и лаборатория.

“Това не е проблем само тук. В много от областните градове и най вече в малките населени места няма такива зони и хората нямат достъп до обещаните безплатни лекарства, изследвания и снимки”, коментираха медици. Те обмислят да предложат на министерството освен лекар-специалист, в зоните да работи и терапевт.

След срещата в РЗОК вчера се очаква да се разкрият COVID зони в Благоевград и в поне още 2 града в областта. Обсъжда се и поставяне на фургон в района на двете големи болници в Благоевград за съмнителните за коронавирусна инфекция пациенти.

Всички ДКЦ-та и медицински центрове, заявили разкриване на COVID зона може да видите тук