Някои храни не бива да се държат в хладилник. И да не се развалят, вкусът им се влошава дотолкова, че стават неядливи. Ето най-важните от тях:

Хляб. Заради високата влажност в хладилника бързо ще хване мухъл.

Сосове. Ако са пакетирани, съдържащите оцет сосове губят вкуса си в хладилника и променят консистенцията си. Ако обаче сте ги разпечатали, непременно ги дръжте в хладилник, иначе ще се натровите!

Зеленчуци. Доматите омекват и губят вкуса си в хладилник, чесънът гние, нишестето в картофите при ниска температура се превръща в захари и те вече не стават за ядене.

Кафе. Губи аромата си и се пропива с миризмите на другите продукти в хладилника.

Плодове. Банани, пъпеши, манго и папая при ниски температури отделят етилен. Този газ прави бързо да узряват (и презряват) не само тях, но и всички други плодове и зеленчуци в хладилника.

Зехтин. При температура под 12 градуса потъмнява, става мътен и добива горчив привкус.

Шоколад. Заради високата влажност и ниската температура побелява и му избиват капки вода. Това не е вредно, но вкусът му се влошава.

Подправки. Губят аромата и вкуса си. Джинджифилът също не бива да се държи на студено. Чушлетата обаче може.

Мед. Може с години да го съхранявате при стайна температура и дори на топло, но в хладилника ще се захароса и ще изгуби полезните си свойства.

Босилек. Обича топлото и бързо вехне в хладилник за разлика от копъра и магданоза.