Яйцата ниско долу

От всички храни яйцата са най-чувствителни към условията на съхранение. Според английски експерти най-лошото място вхладилника за тях е на вратата му. Там срокът на годност на яйцата се съкращава, тъй като тя често се движи и я обтича топъл въздух. Извън това всяко разклащане на яйцето смалява белтъка му.

Правилното съхранение на яйца в хладилника е ниско долу в чекмеджето за плодове и зеленчуци. Това е най-студеното и най-влажното място в този домакински уред. Може да се държат и на средния рафт, където температурата е постоянна.

Оптималната за яйца температура е 1-2 градуса. Ако са купени от магазин, не бива да се държат в хладилник повече от 1 месец. Ако са пресни домашни яйца - до 3 месеца.

Нареждайте яйцата в кутия и ги дръжте далече от силно миришещи храни, тъй като лесно попиват миризми. Извън хладилник кокошите яйца могат да се държат до 7 дни. Температурата в помещението обаче не бива да надвишава 20 градуса, влажността трябва да е 70-85 процента.