Легендарният бразилски футболист Пеле, на когото бе отстранен тумор в червата, пак бе преместен в реанимация, но като предпазна мярка. Лекарите отбелязват, че състоянието на 80-годишния бивш играч се е нормализирало. Дъщерята му Кели Насименто обяви, че баща й се оправя.

Трикратният световен шампион бе опериран в Сао Пауло за отстраняване на тумор в дебелото черво. Според ESPN сега той има киселинен рефлукс - стомашната киселина се повдига към хранопровода.

Според Ройтерс Пеле развил „краткотрайна дихателна нестабилност“ и е решено да бъде преместен в интензивно отделение. Усложнението не е сериозно и Пеле се е нормализирал „от гледна точка на сърдечно-съдовата и дихателната система“.

Кели Насименто разсея страховете на феновете на Пеле, като публикува съвместна снимка с баща си в Instagram.

"Здравейте приятели! Не знам какви са слуховете, но бъдете спокойни. В света има достатъчно причини за безпокойство и ние не искаме повече от тях заради нас. Току-що направихме тази снимка. Процесът на възстановяване върви добре. При нормалния ход на събитията възстановяването на мъж на неговата възраст след такава операция обикновено е две крачки напред и една назад “, пише Кели.

Кели често общува с баща си онлайн Снимка: instagram.com/iamkelynascimento
Кели често общува с баща си онлайн Снимка: instagram.com/iamkelynascimento

Няколко часа по-късно самият Пеле успокои социалните мрежи, като благодари за подкрепата в неговия Instagram.

„Приятели мои, възстановяването ми продължава много добре. Днес ме посетиха членове на семейството и аз продължавам да се усмихвам всеки ден. Благодаря ви за любовта, която получавам от вас “, написа той.

В края на август в бразилската преса се появиха слухове за припадък на Пеле. Той ги отрече, като отбеляза, че просто е минал рутинен преглед, тъй като не е могъл да направи това по-рано поради пандемията. В началото на септември кралят на футбола обяви, че е бил опериран и е бил отстранен тумор, обобщава РТ.

„Благодаря на Бог, че се чувства много добре и позволи на лекарите Фабио и Мигел да се грижат за здравето ми. Миналата събота претърпях операция за отстраняване на подозрително новообразувание от дясната страна на дебелото черво. Туморът е открит по време на тестовете, които споменах миналата седмица. За щастие съм свикнал да празнувам големи победи с вас. Ще подхождам към този тест с усмивка на лице, с голяма доза оптимизъм и радост, че живея заобиколен от любовта на семейството и приятелите си “, каза Пеле във Facebook.

Пеле през 2016 г. СНИМКА: РОЙТЕРС
Пеле през 2016 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

След това той остана в болницата за по- нататъшно наблюдение, като не пропусна да уведоми феновете за състоянието си в социалните мрежи. Според бразилеца той ставаше все по -добър с всеки изминал ден. Освен това легендарният футболист се пошегува, че възнамерява да играе „90 минути и допълнително време“ в този живот.

Оптимизъм изразиха и лекарите, които също увериха, че известният спортист се възстановява безопасно. По това време Пеле активно говореше и показваше признаци на нормален живот. Според дъщеря му пациентът дори се е подготвял за прехвърляне в редовно отделение, а след известно време - за изписване вкъщи.

„След операцията той е в добро състояние, не го боли, той е в добро настроение (въпреки че се дразни, защото може да яде само желе, но нищо, той може да се справи). Той е силен и упорит и с подкрепата и грижите на блестящ екип от лекари в болницата в Айнщайн, разчитайки на цялата любов, енергия и светлина, които светът му изпраща, той ще преодолее всичко “, пише Кели Насименто.

За съжаление, през последните години известният футболист редовно се сблъсква със здравословни проблеми. Така през февруари 2020 г. бразилецът претърпя операция за смяна на тазобедрената става. Синът му Единньо каза, че баща му трудно може да ходи и се смущава от това. Според него, след неуспешна рехабилитация, Пеле се превърна на практика в отшелник и изпадна в униние, тъй като не можеше да напусне къщата без помощ. Самият Пеле по- късно подчерта, че няма депресия.

В допълнение, бившият спортист се бори дълго време с бъбречни и простатни заболявания. През ноември 2014 г. той е хоспитализиран за операция за отстраняване на камъни в бъбреците и пикочния мехур. Няколко седмици по- късно той отново се озова в интензивно отделение поради инфекция.

През декември бразилецът беше изписан от болницата, но през май 2015 г. трябваше да се подложи на нова хирургична интервенция - за хиперплазия на простатата. През април 2019 г. той се сблъска с подобни проблеми. След разговор с нападателя на ПСЖ Килиан Мбапе, бразилецът е откаран в парижка болница поради лошо здраве, а няколко дни по -късно, вече у дома, е отстранен друг камък в бъбреците.