Прекаралите инсулт или инфаркт могат да си позволят по някое питие, но в напръстник

Ако сте със сърдечно заболяване и пийвате по малко алкохол всеки ден, рискът да получите повторен инфаркт, инсулт, стенокардия или да починете от спиране на сърцето намалява.

Това показа изследване на британски учени от Университетския колеж в Лондон, цитирано от Си Ен Ен.

За проучването си екипът е използвал данни от здравните служби в Англия и Шотландия, британската биобанка UK Biobank и резултати от 12 предишни подобни изследвания. Той е прегледал сведения за 48 000 мъже и жени, прекарали през последните 20 години изброените по-горе сърдечносъдови болести, а също и информация за средното количество употребяван алкохол, получена от самите участници в теста.

Оказва се, че при хора, пиещи до

1 бутилка вино или

6 средни бири за 7 дни,

опасността да получат повторен инфаркт, инсулт и други фатални сърдечни кризи е по-ниска от тази при пълните въздържатели.

Но най-добри са резултатите при пациенти, страдащи от сърце, които консумират доста по-малко от това количество – по 105 грама алкохол на седмица. При поемащите до 8 грама питие на ден (56 г на седмица) рискът отново да получат сърдечна атака е 27 процента по-нисък от този при непиещите. Ако количеството се смъкне до 6 грама на ден (42 г на седмица), той спада с цели 50 на сто. На някои този обем може да се стори смешен – означава под половин чаша бира или 10-ина грама концентрат дневно, изчислява Си Ен Ен.  Ако пиете до 6 средни бири за 7 дни, опасността да получите повторен инфаркт и инсулт е по-ниска от тази при пълните въздържатели.

Ако пиете до 6 средни бири за 7 дни, опасността да получите повторен инфаркт и инсулт е по-ниска от тази при пълните въздържатели.

“Изследването показва, че ако след прекарано сърдечносъдово заболяване продължиш да пиеш в малки количества, няма да си навредиш”, коментира д-р Емануела Гакиду от университета на Вашингтон.

Авторите на проучването обаче предупреждават болните от сърце,

които досега не са близвали

алкохол, да не започват

да надигат чашката

с убеждението, че това е лекарство. Припомнят също, че пациентите трябва да се съобразяват и с други заболявания, за които пиенето е напълно противопоказно. Сред тях са цироза и други чернодробни болести, рак.

“Нашите заключения са, че на

прекаралите сърдечни

заболявания не се налага

да спрат всякакъв алкохол,

за да се предпазят от повторен случай на инфаркт, инсулт, ангина пекторис и др. Но ако пият повече от споменатите количества, трябва да ги намалят”, казва д-р Ченгий Дин, един от авторите на изследването, публикувано в списание BMC Medicine.

Препоръчаният от екипа му обем питиета е доста по-малък от алкохолните лимити, определени от Световната здравна организация за мъже и жени, които са 166 грама на седмица. В САЩ за мъжете тази граница е 196 г седмично.

При това трябва да се взема предвид колко са силни бирата или виното, които пиете.

Специалистите зад новото проучване поясняват, че изводите им не са плод на преки наблюдения, а математическа обработка на данни, получени от различни източници по различно време. По възможност те са съобразявали заключенията си с възрастта и пола на участниците в теста, както и с това дали са пушачи, или не. Старали са се да изключат от групата на непиещите или пиещите по малко онези, които дълго време са злоупотребявали с алкохола и при тях това променя картината.