Манипулирал и данни от Англия, за да защити тезата си

В манипулации на данни и лъжи бе обвинен лекарят Атанас Мангъров от две столични болници. Той работи в едната - Инфекциозна болница.

В нея има ваксинирани пациенти, както лекуващи се, така и умрели, обяви Мангъров в неделя. В болницата не е имало нито един с коронавирус, който е бил ваксиниран, обяви тя вчера.

“От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали”, каза по Би Ти Ви шефката й проф. Татяна Червенякова. Нямало и нито един имунизиран, който да е бил приет за лечение. А единственият с ваксина бил придружител на тежко болен неваксиниран негов близък.

“На 10 септември в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти, 4 от тях са изписани”, каза Червенякова.

Часове след опровержението й Мангъров смени версията си - починалият ваксиниран бил пациент в Инфекциозна, но умрял в “Токуда”.

“Последният ваксиниран пациент, лекуван в Инфекциозна болница, почина преди 3 дни в реанимацията на болница “Токуда”. Проф. Червенякова много добре знае, защото човекът, когото и двамата познавахме, е съпруг на нейна близка сътрудничка”, написа във фейсбук имунологът.

Болният е умрял в “Токуда”, защото Инфекциозна вече не разполагала с реанимация за най-тежките случаи, разясни Мангъров. А "заслугата" да няма реанимация в болницата била на Червенякова.

Според Мангъров в Инфекциозна е лежал и друг болен с две дози ваксина. Над 20 дни е бил на кислород.

Новите твърдения на имунолога бяха опровергани от “Токуда”.  ТАТЯНА ЧЕРВЕНЯКОВА

ТАТЯНА ЧЕРВЕНЯКОВА

“В болницата няма пациент, прехвърлен от Инфекциозна в реанимацията ни, който да е бил ваксиниран и да е починал от COVID-19”, обяви тя във фейсбук. Освен с “убиването” на имунизирани в България Мангъров внушава и мор по ваксинираните във Великобритания. Във фейсбук доцентът цитира данни от доклад, че умрелите ваксинирани с две дози са 1091, а умрелите без ваксина - 536. Представените таблици за смъртните случаи имунологът озаглавява “материал за много размисъл”. Те съдържат данни за “Посещения на спешно отделение и смърт на секвенирани и генотипизирани случаи на делта в Англия по ваксинационен статус (от 1 февруари до 29 август 2021 г.)” и “Смъртни случаи до 28 дни от датата на положителния резултат”.

Мангъров грубо манипулира данните, провери сайтът Factcheck.bg. Той се бори с фалшивите новини и е дело на Асоциацията на европейските журналисти в България.

88,2% от населението на Англия над 16 г. са с една доза ваксина 29 август, а 0,55% от тях са се разболели от коронавирус, по данни на националната статистика на Обединеното кралство. Напълно ваксинираните са 78,2% от населението над 16 г.). Това означава, че малко под 0,32% от получилите две дози ваксина са се заразили вируса, сочиа сайтът. Без ваксина са 11,8% и от тях между 1 февруари и 29 август са се разболели 4,08%.

Според изчисления на сайта вероятността да се заразиш с COVID-19 е над 7 пъти по-голяма, ако нямаш поставена поне една доза ваксина. А в сравнение с напълно ваксинираните вероятността е още по-голяма – над 12 пъти.

Скандалът с Мангъров се разрази в най-смъртоносния ден за вируса в България от повече от шест месеца насам. Във вторник бяха обявени 139 смъртни случая заради епидемията. Повече умрели за ден - 164, е имало на 5 май 2021 г. Сред жертвите във вторник бе и 19-годишно момче от Пловдив с придружаващи заболявания. Общият брой на жертвите на коронавируса в България стигна 19 661.

Новите заразени за вторника според данните са 1998 души, като 31 от тях са медици.