“24 часа” се запозна с мотивите за дисциплинарното отстраняване на ортопеда

Асен Балтов е вероятно първият директор на “Пирогов”, уволнен два пъти в разстояние на 62 дни.

Първият - в средата на юли го отстрани здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

И втория път вчера, когато новият директор на “Пирогов” проф. д-р Иван Поромански уволни дисциплинарно хирурга, без да посочва мотивите. Но с лаконично обяснение, че “не може да работи с Балтов”.

И самият медик втори ден не огласява мотивите за своето отстраняване - вероятно за да се възползва от съвета на Поромански, че ако работилият 21 години в “Пирогов” лекар смята, че правата му са нарушени, да потърси справедливост в съда.

Служител от екипа на проф. Поромански описа пред “24 часа” 3-те мотива за раздялата, които обаче са свързани с дейността на Балтов като директор, но не като лекар.

Видимо са положени сериозни усилия да се анализира личното му досие.

Проверката е вървяла назад в годините и е стигнала до 8 октомври 2018 г. Открит е документ, че Балтов като директор подписал анекс към своя трудов договор като хирург от 27 февруари 2013 г. в “Пирогов”.

Според Поромански не е било етично шефът на болницата да парафира такъв документ. Вероятно обаче подписът е на един от заместниците на Балтов, но проверката ще изяснява това.

Подготвянето на такива документи е обичайна практика. Директорът на “Пирогов” е в неплатен отпуск като мениджър, но лекарският му щат се пази. По това време в болницата се преструктурира събират клиники и юристите държат да се спази законът и да се съхрани щатът на директора като редови ортопед травматолог.

Втората причина за дисциплинарното уволнение е пак свързана с времето, в което той е директор. Балтов е обвинен, че като мениджър на 19 февруари 2018 г. е заповядал сам на себе си да не взема пари за радиационна защита.

Според колеги на хирурга, направил 600 операции за 21 г., той рядко  оперирал като директор - два пъти в седмицата. Затова и сам пожелал да спести пари на болницата. Според Поромански така Балтов е погазил Наредбата за основните норми на радиационната защита.

Тези два мотива за уволнения са вече с изтекъл срок на давност.

Третото прегрешение е открито в личното досие на Балтов, където той на 19 юли 2021 г. - малко преди да бъде уволнен за първи път като директор, е дал съгласие с резолюция върху писмо на проф. Енчев да бъде временно изпълняващ длъжността шеф на Първа хирургия и травматология, докато се подготвя конкурсът и текат ремонтите в операционния център.

Реално обаче професорът излиза в 62 дни болничен след първото уволнение като мениджър на “Пирогов” след хипертоничната криза и опасенията за инсулт и така и не се възползва от предложението на -р Енчев.

Според Поромански тези 3 мотива, с които той уволнява дисциплинарно Балтов, са нарушение на норми от Етичния кодекс на “Пирогов” и поведение “несъвместимо с добрите нрави”.

Според юристи основанията за уволнението на Балтов като лекар трябва да са описани в Кодекса на труда и длъжностната му характеристика. Те може да са непристойно поведение с пациент, лекарска грешка, взет подкуп, неспазвани лечебни алгоритми и т.н.

Кодексът допуска такова уолняване и заради неявяване на работа, нарушения на дисциплината, злоупотреби с доверието на работодателя. В казуса “Балтов” обаче те липсват.

Според юристите изразът “Не мога да работя с вас” не може да бъде основание за дисциплинарно уволнение.

“Пирогов” обяви, че “подробните мотиви за прекратяване на трудовото му правоотношение са изложени в заповедта, с която Балтов бил запознат лично в присъствието на директора на болницата”. Той е отказал да приеме тази заповед. Лекарят заяви, че не е чул мотиви.

При всяко такова уволнение има задължителен реквизит в заповедта. Ако той липсва, съдът задължително възстановява служителя, обясниха юристи. Причината за тази защита на служителя е материалната санкция, която следва дисциплинарното уволнение - неустойка в размер на трудовото възнаграждение за времето на предизвестието. Такава неустойка дължи и Балтов. Той на практика е лишен от платения си отпуск, който не можа да ползва, работейки по време на ковид кризата.

Вероятно на Балтов няма да му се наложи да връща пари, но му се конфискува платеният отпуск. От текста на заповедта става ясно, че това са общо 20 дни, които няма да му бъдат платени за сметка на неустойката.

Редно е да бъдат изяснени причините за уволнението на Балтов, каза пред “24 часа” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

“Всички сме наясно, че Балтов е добър специалист и няма съмнение в професионалните му качества. Той дори като директор продължи да оперира в клиниката. За да премахнем всякакви спекулации за политизацията, е добре максимално бързо ръководството да разясни причините за уволнението”, каза той.

Маджаров обясни, че във всеки друг случай трудовоправните спорове остават между лекаря и директора на болницата. Но този случай е по-особен и затова е добре за цялото общество и цялото съсловие да разбере, че няма гонение по други причини.

“Независимо какви са причините, е добре те да бъдат оповестени. Не че не сме били свидетели през годините многократно на такива неща. Но да освобождаваш директор, е едно, а да освобождаваш лекари, е съвсем друго. На мен като бивш управител ми е изключително трудно да проумея, че ще се лиша от един от най-добрите си оператори, един от хората, които привличат повече пациенти, един лекар, който издига авторитета и на болницата”, каза д-р Маджаров.

Балтов беше уволнен след 21 г. работа в "Пирогов". Той се върна след 2-месечен отпуск по болест, тъй като получи хипертонична криза в средата на юли. Тогава здравният министър Стойчо Кацаров го уволни като директор на “Пирогов”. В първия си и единствен работен ден след болничния професорът успя да направи 2 операции.