26°C   София
 

Догодина да бъде налична и Т-клетъчна ваксина, насочена именно към Т-клетките в организма, които носят имунологичната памет и унищожават вируса, каза алергологът акад. Богдан Петрунов. 

"Работи се много активно в тази насока. До година предполагам, че ще разполагаме с т-клетъчни ваксини, които ще са с много висока ефективност и ще стимулират т-клетките, носещи клетъчната памет", каза той по БНР. 

Според Петрунов е нормално и ваксините да имат странични ефекти като всяко друго лекарство. Но преди да бъдат одобрени и пусанти в употреба, те са изпитани на 40-60 хиляди души. А и натрупването на данни продължава, обясни той.

Включени са и групи от хора със злокачестени заболявания, кърмачки, бременни, хора с автоимунни заболявания. Смисълът е да се види как действат при различни групи от населението и хората трябва да са спокойни в ефективността на ваксините, коментира още алергологът. 

"Хилядократно пъти по-малко е рискът от ваксините от страничните реакции преи преболедуването от COVID-19", каза той.

Петрунов е и за задъжлителната ваксинация на медици, социални работни и педагози.

"Не може здравните работници в домове да не са ваксинирани. Не може и преподавателите свободно и спокойно да се движат неимунизирани сред децата, особено децата със специални нужди. Там задължително трябва да има васкинация за педагогическия и медицинския персонал", каза той. 

Акад. Петрунов коментира и все по-затягащите ограничения в редица страни като допускането на хора в разлини обществени места само на ваксинирани хора. Според него тези мерки са приемливи и въпреки, че някои биха ги определили като ограничаване на правата на човека, не по-малко важни са и правата на обществото, обясни той.

Не само трета доза, но и ваксините срещу COVID да станат ежегодни или на две години, за да се поддържа един качествен имунитет, очаква алергологът. "Пфайзер" и "Модерна" вече са подали документи към Американската агенция по храните и лекарствата за одобрение за поставяне на трета доза, допълни той.Долу изкуствените експериментални препарати
08/01/2021 17:16:02

Четете ли между редовете коментара на въпросния академик за ковид ваксините: „..натрупването на данни продължава…“. Предпочитам естествения ми т-клетъчен имунитет и няма да го заменя за изкуствени безсмислени експериментални микстури с гръмки имена. Между другото, този имунитет е показателен за това кой вече е изкарал въпросната хрема, но няма интерес да се направи масов скрининг в нито една страна, понеже ще лъсне крайно нежеланата истина – вируса е минал през огромния брой от населението по света. Особено пък в България, където слава богу спазването на мерките и маските бе крайно формално от година насам.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...