Догодина да бъде налична и Т-клетъчна ваксина, насочена именно към Т-клетките в организма, които носят имунологичната памет и унищожават вируса, каза алергологът акад. Богдан Петрунов. 

"Работи се много активно в тази насока. До година предполагам, че ще разполагаме с т-клетъчни ваксини, които ще са с много висока ефективност и ще стимулират т-клетките, носещи клетъчната памет", каза той по БНР. 

Според Петрунов е нормално и ваксините да имат странични ефекти като всяко друго лекарство. Но преди да бъдат одобрени и пусанти в употреба, те са изпитани на 40-60 хиляди души. А и натрупването на данни продължава, обясни той.

Включени са и групи от хора със злокачестени заболявания, кърмачки, бременни, хора с автоимунни заболявания. Смисълът е да се види как действат при различни групи от населението и хората трябва да са спокойни в ефективността на ваксините, коментира още алергологът. 

"Хилядократно пъти по-малко е рискът от ваксините от страничните реакции преи преболедуването от COVID-19", каза той.

Петрунов е и за задъжлителната ваксинация на медици, социални работни и педагози.

"Не може здравните работници в домове да не са ваксинирани. Не може и преподавателите свободно и спокойно да се движат неимунизирани сред децата, особено децата със специални нужди. Там задължително трябва да има васкинация за педагогическия и медицинския персонал", каза той. 

Акад. Петрунов коментира и все по-затягащите ограничения в редица страни като допускането на хора в разлини обществени места само на ваксинирани хора. Според него тези мерки са приемливи и въпреки, че някои биха ги определили като ограничаване на правата на човека, не по-малко важни са и правата на обществото, обясни той.

Не само трета доза, но и ваксините срещу COVID да станат ежегодни или на две години, за да се поддържа един качествен имунитет, очаква алергологът. "Пфайзер" и "Модерна" вече са подали документи към Американската агенция по храните и лекарствата за одобрение за поставяне на трета доза, допълни той.