Загадка е какви ще са далечните последици за прекаралите вируса

“Кажете на хората, че трябва да се ваксинират и да спасят онези деца с крехко здраве, които не могат да го направят.”

Този отчаян вик на болка дойде от Розалинда, майка на 11-годишната Аделе, която почина в болницата на Палермо заради последствията от изкаран вариант делта на COVID-19. Момиченцето страдало от рядко метаболитно заболяване. Семейството на детето не било против ваксинирането, но до последно изчаквало и отлагало. В крайна сметка цялото семейство се заразило, след като 16-годишната сестричка на Аделе се върнала от ваканция из Средиземноморието.

Италианският Висш медицински институт обяви резултатите от свое изследване, според които от февруари досега 99 от всеки 100 жертви на вируса не са били ваксинирани. С други думи, в Италия вече почти не се умира, ако си ваксиниран. Според изследването средната възраст на починалите, които са били ваксинирани, е 88,6 години, докато тази на неимунизираните – 80 г.

Средният брой патологии, наблюдаван сред ваксинираните, е 5 пъти по-висок, отколкото сред онези от починалите, които не са били ваксинирани. Изводът е, че ваксините работят и факторът “напреднала възраст” е единственият определящ по отношение на риска от заразяване. Според експертите от института възрастните пациенти с много патологии може да имат отслабен имунитет, поради което са много по-чувствителни към заразa и към последвалите усложнения, въпреки че са ваксинирани.

Всички одобрени ваксини срещу COVID-19 имат повишена ефикасност. Според вирусолога Джорджо Палу пълният цикъл ваксиниране с “Пфайзер” или “Модерна” защитава в 95 на сто от приемане в болница, в 90% - от заболяване със симптоми, и в 80% - от заразяване с вируса.

Вариантът

делта също е

неутрализиран

от антителата,

произведени от ваксините. От 1 февруари до 21 юли са починали 423-ма пациенти, които са били ваксинирани, и те са 1,2% от общия брой жертви на вируса.

Италия е над средното европейско ниво по брой ваксинирани сред възрастното население в европейското икономическо пространство, включващо ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, сочат данните на Vaccine Tracker на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В Италия 71,8% от възрастните хора са получили поне една доза ваксина, а 54,3% - по две дози.

България е

в дъното на

таблицата,

като тези проценти са съответно 18,5 и 16,7.

Мнозина в Италия оправдават нежеланието си да се имунизират с опасенията от това какви биха могат да бъдат дългосрочните последствия от ваксините. Много експерти обаче бият тревога, че никой в момента не знае какви могат да бъдат последствията в дълъг период от време у онези, които са били заразени с вируса, дори да са го изкарали без симптоми. Далечните последствия след прекарано заразяване с COVID-19 са все още загадка за учените.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Далечните последствия след прекарано заразяване с COVID-19 са все още загадка за учените. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Все повече лекари и учени съобщават в Италия за щетите от т.нар. дълъг COVID или устойчивостта във времето на симптоми като лесна уморяемост, задъхване, висока температура, мускулни болки. У мнозина те не минават седмици след като са се излекували от вируса.

Според изследване на италианския Висш медицински институт в рамките на година след началото на пандемията голям брой хора, заразени преди това с COVID-19, имат клинични прояви, които продължават и не позволяват на организма да се върне към предишното си състояние.

“Само 20% от хората, прекарали вируса, се чувстват напълно стабилизирани след това”, казва проф. Франческо Ланди, завеждащ отделението за пост-COVID на католическата болница “Джемели” в Рим.

Едно от често срещаните последствия при прекаралите вируса е нарушението на когнитивните способности, или т.нар. замъглен мозък, което води до затруднения при концентрацията и паметта както при възрастни, така и при млади хора, независимо дали са прекарали тежко, или без симптоми заразяването.

При малките пациенти пък ефектите в дълъг период от време са повече от психологически характер и се изразяват в

увеличаване

на депресиите

и тревожността

Според проф. Ланди никой още не знае колко може да продължи процесът на възстановяване на организма. “Сега познаваме само острата фаза и тази след нея от 4-6 месеца, но не знаем какво ще се случи след това.”

Дългият COVID е истинско предизвикателство и заради това, че средната възраст на поразените е 50 г., което значи, че са в трудоспособна възраст.

“Пациентите, преживели вируса, продължават да имат белодробни проблеми, които стават хронични в 30% от случаите, а често дават и постоянни отражения и за другите органи”, казва Дарио Манфелото, шеф на Федерацията на лекарите по вътрешна медицина. Според международни изследвания

един от всеки

трима пациенти

се бори със

симптомите му

и 8 месеца след

заразяването

Италианското министерство на здравеопазването планира отпускането на 50 млн. евро за следене на пациенти, прекарали COVID-19, които да се прибавят към 24-те млн. евро за настоящата година. Освен тях се предвиждат и 20 млн. евро за 2022-а и 6 млн. за 2023 г.

Всички пациенти, прекарали в тежка форма COVID-19 в болница, могат да се възползват 2 г. след това напълно безплатно от всички изследвания и амбулаторни визити на Националните здравни служби, които са в рамките на следенето за последствията от вируса. В пакета изследвания са включени от контрол на дихателната, сърдечната и бъбречната дейност до кръвни изследвания и електрокардиограми, а за по-възрастните пациенти и психотерапии.