Това е унизително, обяви асоциацията им

Медиците, работещи с болни от коронавирус извън болниците, вече няма да вземат допълнителните 1000 лв. на месец. Вместо тях ще им се дават по 11 стотинки за всяка минута в контакт със заразени, предвижда нова методика.

Предложена е от здравния министър Стойчо Кацаров и възмути спешните медици. За 11-те ст. те ще трябва да описват минута по минута всеки контакт.

“Новата методика оценява унизително работата на всички, работещи с COVID пациенти - лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки. Не може на този и онзи да се плащат по 1000 лв., а ние да броим минутите, в които сме контактували с болните. Ние сме първа линия, макар и да не сме COVID отделение”, заяви д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ, пред clinica.bg.

Тя попита Кацаров как спешните медици да описват всяка минута какво са правили, като работата им е да спасяват, а “не да сме писарушки”.

“Шофьорът на линейката ще вземе по-малко, макар и той да е човек в риск. А санитарите, които не пътуват на адреси, но чистят след нас? Те няма да взимат никакви пари”, добави д-р Кателиева.

Тя написала писмо до Кацаров с благодарност, че след всеки контакт със заразен екипите ще описват по минути какво са правили.

“Смятаме благородно да се откажем от тези сериозни суми. Нямаме време да засичаме минутите, нито да описваме действията си. Времето за описание на минутите по 0,11 лв. ни трябва, за да лекуваме”, каза д-р Кателиева. Тя посочи, че за година и половина всеки втори спешен медик е прекарал коронавирус. “От личен опит знаем, че една минута стига да се заразим, докато преслушваме, взимаме тест, дишаме един и същи въздух в линейката или реанимираме пациент. Тази минута струваше живота на 42-ма от нас!”, обясни д-р Кателиева. 

“Чувстваме се оскърбени, подценени и омерзени. Ние сме хора с достойнство. Ние сме лекари и ценим нашия труд”, подчерта тя.

Във фейсбук вече има петиция на асоциацията, която вчера събра 446 подписа.

В четвъртък министерството увери, че парите няма да се плащат на минута, а според броя на дежурствата в месеца на спешните медици.  Право на тях има и персоналът с пряк досег до пациент с COVID-19.

Размерът на допълнителното възнаграждение е до 1000 лв. чисто при пълен отработен месец. Пример:

След изтичане на месец е видно кои са осъществявали дейности в пряк досег до пациент с COVID-19, това автоматично им дава право на допълнително възнаграждение. Ако условно в месеца са 20 работни дни по 7-часово дежурство, при 140 отработени часа, се дължат 1000 лв.

При 4 дежурства по 7 часа за отработените 28 часа се приспада част от 1000 лв. - 1/5 или 200 лева, макар че може само в едно от 4-те дежурства да е имало контакт с пациент с COVID-19.

Десислава Кателиева
Десислава Кателиева
СТОЙЧО КАЦАРОВ
СТОЙЧО КАЦАРОВ