Какъв е идеалът за жена? Колко трябва да е висока, колко килограма да тежи?

Тези и подобни въпроси мъчат главата на най-суетните дами, но те никога не са били константни. В зависимост от епохата стандартите за женска красота са се променяли.

Ако през 15-и век мъжете са припадали по рубенсовия тип, то сега - през 21-ви век, идеалната жена е абсолютен антипод на пищната хубавица от преди 400 години.

Несъмнено стандартът за красота се променя и все повече проучвания показват, че привлекателните жени трябва да са средни на ръст и с леко наднормено тегло.

Преди 100 години New York Times обяви Елси Шел от Бруклин за "почти най-съвършения образец на женствеността". Зад това твърдение стои думата на доктор Корнел, който прегледал стотици момичета, за да открие „идеалното" подобие на Венера Миловска. Тогавашните вестници описвали „идеалната Шел" като момиче без „нито един дефект" и „много силна, с тегло 77 килограма и висока 170 см и с крушовидна фигура (мерки 89-76-101)".

Освежаващо нали? Но като че ли този идеал за жена се завръща, за да измести хилавите, плоски и невъзможно високи момичета, които досега бяха еталон за красота.

Наскоро стана ясно, че пълните представителки на нежния пол живеят по-дълго, а сега разбираме, че са и по-харесвани от мъжете.

Естествено, много важно е съотношението между височината и теглото, което може да достигне оптимален вариант със здравословна диета и рационално хранене.

С течението на времето предпочитанията на силния пол се променят. Преди се смяташе, че господата си падат по тесни бедра, големи гърди и дълги крака, но портретът на съвременната "перфектна жена" буквално събира в едно чертите на няколко известни личности. По-точно това са носът на Натали Портман, устните на Скарлет Йохансон, скулите и брадичката на Холи Бери, кожата на Ейми Адамс и тялото на Пенелопе Крус.

Междувременно в много страни започна кампания, насочена към борбата с нездравословния начин живот. В Израел беше въведен закон, забраняващ появата на прекалено слаби манекенки, на които подражават младите жени.

Стандартът, по който Елси Шел е била избрана за най-перфектната жена, всъщност е изненадващо съвременен, тъй като в момента моделът за идеалната жена е около 90-60-90 в сантиметри.

Единствената разлика е, че тогава една жена е била смятана за красива тогава, когато има малко коремче и малко по-голямо дупе.

За да се сдобиете с фигура като на Елси, трябва да ядете много паржоли на вечеря, да прескачате закуската и да стоите далеч от чай или кафе.

Ето и някои забавни факти за Елси, която не е имала и "един физически дефект":

- Тя е била "пламенна суфражетка". (Суфражетките са се борили против дискриминацията на жените в политическият и икономически живот и правото им да гласуват - бел. ред.)

- Тя казва, че никога не е била болна и не знае какво е страх.

- Учи градинарството, но ако беше мъж, щеше да учи машинно инженерство". (Ако Елси е живее днес, аз съм сигурен, че тя ще бъде главен изпълнителен директор на Google или президент - бел. ред.)

- Тя никога не е пила чай или кафе през живота си.

- Майка й е нейният идеал в живота.

- Елси е най-добрата.

Елси
Елси
Така изглежда идеалът за красота.
Снимка: Архив
Така изглежда идеалът за красота. Снимка: Архив