Пчелният цветен прашец, събран от тичинките на медоносните растения и преработен от жлезите на пчелите, е природен концентрат, богат на разнообразни хранителни и биологично активни вещества. Съставът му зависи в голяма степен от растенията, от които е събиран. Белтъчините са от 7 до 40 на сто. В него са открити и свободни аминокиселини, и алоумини и пептони, и глобулини. Глобулините заемат важно място при оформянето на съпротивителната система на организма срещу инфекции.

Пчелният прашец съдържа въглехидрати (от 20 до 40 на сто) и мазнини (от 1 до 15 на сто). Химичният анализ на този пчелен продукт показва наличието на витамини (провитамин А, В1, В2, С, Е, биотин, инозит, рутин, В12 и др.), микроелементи (цинк, желязо, кобалт, мед, йод и др.), растителни ферменти и хормони.

Пчелният прашец влияе благотворно върху растежа и метаболизма на човешкия организъм. Включен в храната (предимно в комбинация с мед), действа като биостимулатор. Той заздравява стените на кръвоносните съдове и има профилактично действие при атеросклеротични процеси. Спомага също за нормализиране на дейността на черния дроб, кръвотворния апарат и червата. Прилага се при лечебното хранене на спастични колити, язва на дванадесетопръстника, базедова болест, за възстановяване след боледуване, при усилена физическа или умствена дейност - изпитни сесии, спортни състезания, туристически преходи.

Приема се, че пчелният прашец може да се взема до 15-20 г (при някои случаи до 30 г, но само по лекарско предписание!) дневно като лечебна доза и 10-15 г - като поддържаща.
Трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Препоръчва се преди употреба да се смели на прах (с кафемелачка). Консумацията му става преди ядене, като се сдъвква бавно. Употребява се самостоятелно, смесен с мед, с пчелно млечице или като съставна част на диетични продукти.

Френският апитерапевт Каяс препоръчва да се взема пчелен прашец, като се смесва с мед и хладка вода, с мед и краве масло, с мед и пчелно млечице.

Добре е да се знае, че за 1 кг мед се събира прашец от 8 милиона цветя. Хранителната стойност на 1 кг пчелен прашец е колкото тази на приблизително 10 кг мед. Ясно е защо още в древността са говорели за него като за "еликсир на живота".

На въпрос на читатели на "24 часа" - "Как да съхранявам и по колко да вземам от пчелния прашец?", отговаря доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене.