Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кожата реагира при много заболявания, включително на стомашно-чревния тракт и при жлъчно-чернодробни болести.

Понякога при хеликобактер-положителни тежко изразени гастрити или гастродуоденити се получават червени петнисти обриви по различни участъци от тялото. При автоимунни заболявания и наличие на атрофичен гастрит обривите допълват клиничната картина. При ракови страдания на гастроинтестиналната система или при други хормонпродуциращи тумори се появява т.нар. паранеоплазия: кожни обриви - макулопапулозни - червеникаво-лилав оттенък по цялото тяло и много често сърбящи.

Тук не би трябвало да се включват алергичните екземи, явили се при лечение на трудно зарастващи язви.

При състояние на запушен жлъчен проход се получава механична жълтеница. Освен пожълтяването в тези случаи се наблюдават обриви и корички от дразненето на жлъчните соли върху кожата и разчесването.

Особено тежките форми на хроничния улцерозен колит се съпътстват от кожни хеморагични (с кръвоизливи) и папулозни обриви - като елемент на общото автоимунно възпаление.

При чернодробна патология кожните изяви могат да предшестват, да съпътстват или последват чернодробната болест.

При хронични хепатити и чернодробна цироза се явяват така наречените съдови звезди. Може да се видят и петехии и екхимози (подкожни точковидни и петнисти кръвоизливчета) - резултат от нарушеното кръвосъсирване при тези заболявания. Те представляват червеникаво-лилави пръснати дребни точици или петънца.

Лошата белтъчно-синтетична функция при чернодробна недостатъчност освен останалите клинични белези (на хипопротеинемия) се изявява и с атрофични и атонични рани по трудно оросяваните с кръв зони.

При автоимунните чернодробни цирози като ПБЦ (първична билиарна цироза) успоредно с пожълтяването и крустите от разчесване се явяват и обриви, които са резултат или елемент на автоимунната атака.

При метаболитните чернодробни цирози - каквато е хемохромотозата, имаме патологично отлагане на желязо не само в паренхимните органи, но и в кожата (особено гънките). Тъмното оцветяване е алармиращ сигнал (от отлагане на меланин и желязо).