Вече цяла година Националният оперативен щаб срещу COVID е част от живота ни в пандемията.

На всеки непредубеден българин е ясно, че хората от този щаб се нагърбиха с огромна отговорност - да вземат решения в пандемия (с три вълни досега), в която готови решения няма. И да менажират преход през здравна криза, каквато светът не е виждал поне от век. В ситуация, когато всяка вечер идват данни за нови заразени и починали. Когато трябва да се върви по ръба между две бездни - да замре бизнесът и икономиката и да прегори здравната система. А общественото мнение е стреснато, реагира болезнено, люшка се в крайности.

Тези реакции са разбираеми, но някои водени от лични политически и кариерни амбиции започнаха двулично да наливат масло в огъня и да разпалват полярни страсти.

Ту “Вирус няма, искат да ни отнемат свободата”, “вирусът е вирусче”, “плашите хората”, ту: “защо не взеха по-строги мерки да ни опазят от страшната пандемия”. Ту “задушавате бизнеса!”, ту “претоварихте болниците”. “Ама защо да се ваксинираме”, а после “ама защо не сте създали организация да се ваксинираме”. “Защо затварят това, а отварят онова”; после наопаки: “защо отварят първото, а затварят второто”.

В тази нажежена атмосфера всички, които не са забравили думата “човещина” видяха, че хората от щаба не пестят сили, а гледат да си вършат работата търпеливо, съсредоточено, отговорно. Което е достойно поведение в тежък момент.

Не бива лесно и удобно да се забравя, че в първите месеци на пандемията никой - не само в България, но и в света, не знаеше откъде идва заплахата и в какъв размер. Забравихме ли ужаса в Италия, Испания, Америка?

Затова тези хора заслужават признателност. За труда им, за 24-часовите им усилия всеки ден, за професионалния им дълг, изпълнен с чест. Затова и читателите на “24 часа” още миналата година номинираха всички медици на първа линия и знакови за борбата със заразата като ген. Венцислав Мутафчийски, директора на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов, проф. д-р Борис Богов, директор на Александровска болница за голямата награда в кампанията “Достойните българи”.

Сега на власт са политическите страсти. Не бива обаче балканската партизанщина да вземе връх над нормалното човешко отношение.

Една част от тези, които цяла година облъчваха публиката, че нямало коронавирус, че бил обикновено грипче, че маските са излишни и затова дайте да ги горим на площада, че плашели хората с ежедневните брифинги, сега са петимни да заемат места точно в щаба за борба с коронавируса.

Един от умерените отрицатели например казва, че трябвало много прецизна комуникация към определени групи от обществото, които не искат маски, нито пък ваксини. Времето е пред нас и ще видим как ще накарат тези “определени групи” да носят маски, да не влизат в моловете, да не пеят в ресторантите, пък отгоре и да се ваксинират.

Е, парламентът, който е легитимният орган на властта, трябва да поеме отговорност за състава на щаба. Дано да се справи, и то по-бързо, защото вирусът не чака.

Припомнете си първата пресконференция на нощ в това видео: