Благоевградчани чакаха с часове пред РЗИ

Достъп до е-направленията за пакет от изследвания - кръвни, рентген на бял дроб и сърце и PCR тест, трябва да имат всички лични лекари в страната от днес. До късно снощи от “Информационно обслужване” и софтуерните доставчици, които обслужват практиките на джипитата, са правили последни тестове на системата. Тя стартира официално днес.

Това каза пред “24 часа” зам.-шефът на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

Софтурите на личните лекари ще бъдат автоматично настроени, като те ще получат допълнителни насоки как правилно да попълват самите направления.

Докато чакат облекчения режим обаче, в понеделник десетки благоевградчани се редиха с часове в снега пред РЗИ за издаване на безплатни направления за PCR тестове. Днес общината отваря фоайето на зала “Яворов”, там ще има столове, за да чакат на топло, а общинска охрана ще следи за реда.

Повече излекувани от новозаразени бяха отчетени у нас в понеделник. 739 бяха новите случаи - 37,7% от тестваните, а оздравелите - 815.

90 078 са активните случаи. 65 са починалите, сред тях шофьор на линейка на Спешна помощ в София на 31 г. Той е третата жертва там, лекарят от екипа също е болен. Спешните медици отново призоваха хората да спазват мерките и така да спасят животи.