Ако симптомите не отминават първите 6-7 дни след положителен PCR тест, трябва да се търси лекарска помощ. След това се получават затруднения и за нас, и за пациентите. Това заяви шефът на COVID-отделение във Втора градска болница в София д-р Бруск Халил по Нова тв.

„Основен симптом е задухът, който не преминава. Главоболието също, при някои се появява конюнктивит”, каза д-р Халил.

Той очаква 50% намаление на броя на болните около Коледа и Нова година след въведените по-строги мерки. Но смята, че е възможно у нас да има трета вълна през лятото.

Отделението на Втора градска болница е запълнено. Заети са всичките 40 легла. И там основният проблем е липсата на персонал заради заразяване на медиците. В момента 9 от медиците са болни.

„Пуснахме обява, но никой не е откликнал. При нас има само един доброволец”, обясни д-р Халил.

Болницата разполага с достатъчно количество „ремдесивир”, с който се лекуват тежките случаи. В момента то се прилага при 4-5 пациенти. Имаме и необходимата екипировка, благодарение на общината, добави медикът.

Той разказа, че има 1700 пациенти с белодробни заболявания като астма и ХОББ. До момента обаче само 2-3-ма са го търсили за помощ. Д-р Халил предполага, че това се дължи на факта, че тяхната имунна система е в очакване на атака и вероятно и на кортикостероидите, които приемат.

Той отново посочи, че децата карат много по-леко вируса. Първите симптоми при тях са отпадналост и умора, а след това се появява и суха кашлица.