Не се тъпчете с лекарства на принципа “ако не помогне, поне няма да навреди”

Антибиотици, имуностимуланти, лекарства срещу кашлица и за сваляне на температурата, витамини – към тези средства прибягват хората, решили сами да се лекуват от коронавирус у дома. Но необмисленото приемане на медикаменти може да влоши състоянието ви и да нанесе повече вреда, отколкото полза за здравето, предупреждават лекари пред руското издание “Газета” и съветват какво не трябва да се прави.

Самостоятелният

прием на

антибиотици

не е от полза

преди всичко защото те не действат срещу вирусни инфекции, включително против COVID-19. Предписват се само при усложнения, причинени от бактерии.

“Включването на антибиотици при лечение на коронавирус е оправдано едва след доказани лабораторно признаци за поява на бактериална инфекция. Пациентът не може да определи това сам, може да го направи само лекар”, обяснява д-р Михаил Каган, водещ редактор на медицинското издание Vrachu.ru и заслужил лекар на Руската федерация.

Той посочва, че безконтролното приемане на тези лекарства може да е опасно, защото много от тях имат странични ефекти, а водят и до видоизменение на бактериите с антибиотична резистентност, които са способни да предизвикат отделен инфекциозен процес.

Антибиотиците често предизвикват неприятни последствия като гадене, повръщане, бронхоспазми и аритмия.

“Мнозина в Русия приемат антибиотици, родно производство, и антисептици под формата на таблетки за смучене, казва имунологът д-р Мария Полнер. Но

така пациентите

нарушават

микробиома на

лигавиците,

което намалява защитните им свойства. Това значи, че вирусът може лесно да прониква в организма. Съвсем наскоро лекувах пациентка с гъбична инфекция на устата – кандидоза, причинена от лечение с такива препарати”, разказва тя.

Често болните на домашно лечение пият хапчета с недоказан ефект като продаваните в Русия арбидол, оселтамивир, хидроксихлорохин, а лекарите съветват те да се избягват.

“Не трябва да се ръководите от принципа “ако не помогне, поне няма да навреди”. Абсолютно безвредни медикаменти няма”, предупреждава Полнер.

Развитието на странични ефекти при липса на лечебен резултат от лекарството може не само значително да влоши състоянието на пациента, но и в голяма степен да обърка клиничната картина на заболяването, което ще затрудни вземането на правилни решения и избора на лечебна тактика, казва д-р Михаил Каган.

И витамините не

са добра идея

за лечение на

коронавирус,

ако си ги предписвате сами. По думите на Мария Полнер пациенти с COVID-19 пият витаминни комплекси и някои го правят в големи дози. Това може да предизвика алергична реакция. И не само. Хората забравят, че витамините и микроелементите имат въздействие като другите лекарства, предупреждава д-р Анастасия Тараско.

Безконтролната

употреба на

витамин D влияе

на бъбреците

и може да ги увреди. Лекарите твърдят, че този витамин в предписани от тях дози укрепва организма срещу COVID-19. Но в Торонто 54-годишен мъж получи бъбречна недостатъчност и умря, след като без консултация с доктор месеци наред вземаше 10-12 капки от него всеки ден, или 10 000-12 000 единици. А препоръчителната дневна доза е 400 до 1000 единици. За възрастни с остеопороза тя е максимум 800-2000 единици.

Британка също

почина след

пиене на

40 000 единици

витамин D дневно

При голямо надхвърляне на предписаната доза в кръвта се натрупва много високо количество калций, който поразява бъбреците.  Не се лекувайте сами от коронавирус, обърнете се към доктор.

Не се лекувайте сами от коронавирус, обърнете се към доктор.

Полезният иначе витамин С в големи дози образува камъни в бъбреците, причинява отоци, нарушава работата на панкреаса и повишава левкоцитите в кръвта.

Внимателно трябва да се отнасяме и с адаптогените – билки и препарати с природен произход.

“Илачи като женшена действат чрез натрупване. Ако дозата бъде превишена, не се постига никакво укрепване на имунитета.

Само ефектът върху черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт може да доведе до изостряне на съществуващи хронични патологии”, обясни Тараско.

Много разпространена

грешка са

опитите да се

свали висока

температура

Експертите казват, че при липса на хронични заболявания е нормално да се вдигне температура до 38,5 градуса, тъй като тя помага на организма да се справи с вируса. Не я лекувайте сами, а се обърнете към лекар.

Не злоупотребявайте и с хапчета и сиропи срещу кашлица. Проблемът е, че подобни медикаменти секретират храчки и така затрудняват дишането и повишават липсата на кислород, присъща на COVID-19.