Ако продължаваме с тези темпове ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, цитира думите й Би Ти Ви. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентирания износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и от тогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от тях са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Контактът на селскостопанските животни е пряко свързан с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.